Újraindulna az FTX a nem amerikai ügyfelei számára

A javasolt átszervezési terv lehetőséget teremtene a károsultak számára, hogy megmaradt eszközeiket egyesítve egy új offshore tőzsdét hozzanak létre.

Nemrég az egész kriptopiacot megingatta a stabilnak hitt FTX kriptotőzsde csődje, amely egy sor további vállalatot és projektet rántott magával. A kriptováltó most egy új átszervezési tervvel állt elő, hogy volt felhasználóit kárpótolhassa. Ennek lényegét a tőzsde újraindításában látják, akár további befektetők bevonásával – amennyiben az ügyfelek ebbe beleegyezik.

Kapcsolódó cikkünk: A becsődölt FTX új formában tervezi a nagy visszatérést

Az igényléseket eszerint különféle csoportokra osztják. Az egyik csoportba tartoznának az FTX.com offshore tőzsde volt felhasználói, vagyis a „dotkomügyfelek”. A másodikba az amerikai tőzsde ügyfelei. A harmadikba NFT-tőzsde kereskedői, majd az általános nem biztosított követelések, a biztosított követelések és az alárendelt követelések következnek.

Az egyes csoportok a követelések tekintetében elsőbbséget élveznének a másikkal szemben, de minden csoport arányos kifizetést kapna abból a pénzből, amely az előző kifizetésekből megmaradt. A konkrét sorrendet az érdekeltekkel folytatott tárgyalásokat követően határoznák meg.

A dotkomügyfelek számára a tőzsde újraindításában látják a kifizetés lehetőségét. Vagyis a megmaradt pénzből egy új offshore tőzsdét hoznának létre (amely nem lenne elérhető az Egyesült Államokban), és ennek bevételéből fizetnék ki a károsultakat.

A volt ügyfelek választhatnának, hogy készpénzben kérik-e a kifizetésüket, vagy pedig az értéknek megfelelő részvények vagy tokenek formájában.

A lehetséges újraindulást egyébként már korábban is belengette John Ray Ill ideiglenes vezérigazgató, amikor a bírósághoz eljuttatott dokumentumokban „FTX restart” vagy „2.0 reboot” kifejezéseket emlegetett.

A szingapúri székhelyű Wassielawyer a Twitteren megjegyezte, miszerint a javasolt szerkezetátalakítási terv nem tér ki az FTT-tulajdonosok kárpótlására.

A tokent az SEC még decemberben minősítette értékpapírnak, miután keresetet nyújtottak be Gary Wang FTX-társalapító és Caroline Ellison, az Alameda Research vezérigazgatója ellen.