Jól felszerelkezik vadászgéppel Ukrajna, 60 repülő érkezik

Várhatóan heteken belül megérkeznek a nyugat által Ukrajnának ígért F-16-os vadászgépek. A katonatisztek azonban már most attól tartanak, hogy Oroszország azonnal megsemmisíti majd a gépeket, ezért valószínűleg külföldi, titkos bázisokon fogják tartani azokat.

Összesen több mint 60 ilyen vadászgép érkezik Ukrajnába Belgiumból, Dániából és Hollandiából, miközben az ukrán pilóták folyamatosan kiképzéseken vesznek részt Európában és az Egyesült Államokban. Május elején Ilja Jevlash, az ukrán légierő szóvivője megerősítette, hogy néhány ukrán pilóta már befejezte a képzést és alkalmas az F-16-osokkal való repülésre.

Kapcsolódó: Ukrajna megtiltja a kettős állampolgároknak az ország elhagyását, figyelmeztet az amerikai nagykövetség

Ukrajna reményei szerint a hamarosan érkező csúcsfegyverek korszerűsítik az ukrán légierőt. A brüsszeli és a kijevi döntéshozók úgy vélik, hogy a szóban forgó vadászgépek rendkívül vonzó célpontjai lesznek az orosz légi erőknek, és az is benne van a pakliban, hogy még a légi harcok előtt megsemmisítik azokat. Hogy mindezt megelőzzék, egy magas rangú ukrán katonatiszt elmondta, hogy Ukrajna a vadászgépek egy részét külföldi bázisokon, valószínűleg Romániában és Lengyelországban fogja majd állomásoztatni, hogy „megvédje őket az orosz csapásoktól”. Szerhij Holubcov dandártábornok szerint a külföldön tartott gépeket az ukrán pilóták továbbképzésére fogják használni, és tartalékok lesznek arra az esetre, ha a harcban aktívan részt vevő gépek javításra szorulnak.

Ha több pilóta van, akkor több repülőgép is lesz Ukrajnában” – tette hozzá.

Putyinnak egy kicsit sem tetszik a helyzet

Egykor még úgy gondolták, hogy az amerikai gyártmányú vadászgépek segítségével az ukrán erők akár ellentámadásba is lendülhetnek. A gépek elrejtésével azonban úgy tűnik, a helyzet megváltozott. Ráadásul azok más országban való állomásoztatása megnöveli annak ez esélyét is, hogy Moszkva közvetlen háborúba kerül a NATO-val. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanis már figyelmeztetett arra, hogy csapást fognak mérni azokra a légi támaszpontokra, ahonnan támadásokat indítanak az orosz erők ellen – függetlenül attól, hogy az Ukrajna határán belül vagy kívül van. Hozzátette, hogy ha mindez így alakulna, a NATO-t még jobban bevonnák a konfliktusba; az F-16-osok ugyanis taktikai atomfegyverek hordozására is képesek, így a gépek és a külföldi bázisok „legitim célponttá válhatnak”.