Ukrajnát túl korruptnak tartják majd a NATO-hoz való csatlakozáshoz

A NATO idei csúcstalálkozója Washingtonban lesz július 9. és 11. között. Az eseményen Ukrajna nem feltétlenül számíthat arra, hogy a tagságra vonatkozó reményei végre valóra válnak. Ehelyett arra az álláspontra számíthat, hogy jelenleg túl korrupt ahhoz, hogy csatlakozzon a NATO-hoz. Ez nagy csapásként éri majd Volodimir Zelenszkijt.

A szövetség „további lépéseket” fog kérni Kijevtől, mielőtt a tagsági tárgyalások előrehaladnának – közölte az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

Ezt az álláspontot a szövetség július 9-i éves csúcstalálkozóján aláírandó NATO-kommünikében fogják írásban rögzíteni.

„Hátrébb kell lépnünk és méltatnunk kell mindazt, amit Ukrajna az elmúlt több mint két évben a reformok nevében tett” – mondta a tisztviselő a The Telegraphnak.

„Miközben folytatják ezeket a reformokat, elismerjük a munkájukat, és beszélni akarunk a további lépésekről, amelyeket meg kell tenniük, különösen a korrupció elleni küzdelem területén. Az asztal körül ülők többsége számára ez prioritás” – tette hozzá a forrás.

Zelenszkij ukrán elnök gyors NATO-tagságot sürget a háború befejezése után, hogy megvédje Ukrajnát a jövőbeni inváziótól. Ez arra kényszerítené az Egyesült Államokat és Európát, hogy egy esetleges orosz támadás esetén Kijev védelmére keljen.

A NATO-tagállamok között folyó tanácskozások során, amikor arról tárgyaltak, hogy konkrét menetrendet ajánljanak-e Ukrajnának a nyugati katonai szövetséghez való csatlakozásra, akadályt jelentett a Kijevben burjánzó korrupció.

A Telegraph nemrégiben fedte fel, hogy az Egyesült Államok blokkolja a brit és európai erőfeszítéseket, hogy írásban rögzítsenek egy „visszafordíthatatlan” utat Ukrajna NATO-tagsága felé.

Ukrajna a Szovjetunió felbomlása óta szenved a korrupciótól, különösen a fegyveres erőknél.

Zelenszkij a probléma megfékezésére tett erőfeszítések részeként elbocsátotta a katonai vezetőket, különösen a védelmi beszerzések területéről.

Joe Biden „jelentős korrupciót” vetett fel a Time magazinnak adott idei interjújában, amelynek során kizárta, hogy támogatná Ukrajna „natoizálását”.

A NATO diplomatái és tisztviselői átadtak Ukrajnának egy listát azokról a reformokról, amelyeket el kell végeznie, mielőtt tagsági ambíciói megvalósulhatnak – közölte egy amerikai védelmi tisztviselő.

„Ez olyasvalami, amit a NATO csendben, fű alatt tesz annak érdekében, hogy segítse az államot közelebb kerülni a tagsághoz” – tette hozzá a forrás.

Zelenszkijnek, aki majd szintén részt vesz a washingtoni csúcstalálkozón, valószínűleg ígéretet tesznek majd arra, hogy „jól megvilágított hidat” építenek a NATO-tagság felé. (A szokatlan megfogalmazás egyébként az USA által kedvelt kifejezés.)

A NATO-szövetségesek még mindig nem értenek egyet abban, hogy módosítsák-e a tavalyi vilniusi (Litvánia) csúcstalálkozón tett nyilatkozatukat, „visszafordíthatatlanná” téve ezzel a Kijevnek tett ajánlatukat.

Az idei találkozón a szövetségesek várhatóan további légvédelmi rendszereket ajánlanak fel Ukrajna növekvő igényeinek kielégítésére, beleértve az amerikai Patriotokat is, miután Washington beleegyezett abba, hogy Kijevnek prioritásként szállítja a NATO zászlóshajó rendszerét.

A NATO-ígéretek hiánya ellenére közel 20 ország írt alá kétoldalú biztonsági megállapodást Ukrajnával. A NATO-csúcstalálkozón közös nyilatkozatban fogják lefektetni ezeket az új megállapodásokat.

Sir Keir Starmer számára valószínűleg a csúcstalálkozó lesz az első jelentős nemzetközi esemény, ha miniszterelnökké választják.

A The Telegraph néhány nappal ezelőtti számában Lord Cameron sürgette a Munkáspártot, hogy kötelezze el magát amellett, hogy a GDP 2,5 százalékát költi védelemre.