Egy ukrán hacker kormányzati adatbázisokat árult kriptovalutáért

Egy ukrán hacker kormányzati adatbázisokat tört fel, majd a megszerzett adatokat kriptovalutáért próbálta eladni.

Egy ukrán hackert azért tartóztattak le, mert központi kormányzati adatbázisokból összegyűjtött bizalmas információkkal kereskedett. Az ukrán Cyberpolice sajtóközleménye szerint egy hacker, akinek a személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, számos állami adatbázisba behatolhatott az engedélyezett alkalmazottak személyes hitelesítési adataival.

A támadó állítólag a dolgozók email és közösségi média fiókjaiba is bejutott, és ezzel az egyszerű módszerrel 50 kormányzati adatbázishoz fért hozzá, amelyek naprakész információkat tároltak. Ezután megpróbálta eladni az ott található adatokat egy hacker fórumon kriptovalutákért cserébe. A hatóságok arról nem nyilatkoztak, hogy pontosan milyen kriptovalutát kért az elkövető.

A rendőrség átkutatta a támadó lakását, és elkobozta a bűncselekmény végrehajtásához használt felszereléseket. A számítógépén lévő tartalmat alaposan átnézték a hatóságok és egy olyan Skype beszélgetésre bukkantak, amelyben az elkövető egy potenciális vevővel tárgyalt az adatok értékesítésével kapcsolatban. A hacker azt mondta, hogy 6,5 rubelbe került egy érvényes belépés. Feltehetően az ügyfél orosz volt, mivel Ukrajna hivatalos pénze a hrivnya. Az adatbázis bejegyzéseiért darabonként körülbelül 0,10 dollárt kért.

Az elkövetőt „korlátozott hozzáféréssel rendelkező információk jogosulatlan értékesítésével és terjesztésével” vádolták, amelynek bűncselekménye maximálisan öt év börtönbüntetést vonhat maga után. Mivel mindössze egy bejegyzésért 0,10 dollárt kellett fizetni, úgy tűnik, hogy az adatok rendkívül érzékenyek voltak.

A hackerek kriptovalutát kérnek

A hackerek gyakran követelnek kriptovalutákat érzékeny adatokkért cserébe. Júliusban például egy hacker csoport több mint 7 millió dollárt zsebelt be ellopott hitelkártya adatok eladásából. Az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer, amellyel kriptovalutákat kérnek a támadók a ransomware, azaz a zsaroló támadások. Habár sok bejelentett támadásról szólnak a hírek, a közelmúltban összegyűjtött eredmények mégis azt mutatják, hogy 2020-ban a támadások száma csökkent.