2019 a decentralizált váltók éve?

A számokat tekintve mindenképpen sikeres évnek könyvelhetik el 2019-et a decentralizált váltók, függetlenül attól, hogy milyen árfolyamon zár a bitcoin decemberben.

A Dune blokklánc elemzéssel foglalkozó cég kereskedési adatokat vizsgált a decentralizált váltóknál az elmúlt hetekben. Az eredmények folyamatos növekedést mutatnak, egyre többen és egyre nagyobb összegekkel használják a központosítás nélküli tőzsdéket. Csak az elmúlt 7 napban 130 százalékos növekedést mutatott a kereskedési forgalom, de január óta már megháromszorozódott a DEX-eken folytatott tranzakciók száma.

A legnépszerűbb DEX kereskedési platformok közé tartozik jelenleg a Kyber Network és az Uniswap, amelyeken keresztül 50 millió dollár értékű kriptó cserélt gazdát csak az elmúlt hét során.

A decentralizált váltók működéséről korábban már készítettünk egy átfogó cikket, melyet itt megtaláltok.

A DEX-ek megjelenésével a legnagyobb problémát a tranzakciós kapacitás jelentette, mivel az Ethereum hálózatán korlátozott volt, emiatt sokszor belassult kereskedés, magas spreadek és pont emiatt alacsony likviditás is jellemezte sokáig ezt a piacot. A fenti új generációs DEX platformok a probléma leküzdésére közös likviditási alapot hoztak létre. Az alapon belül a felhasználók bármely DEX-en keresztül kereskedni tudnak az okos szerződések segítségével. Sőt, ahogy egyre több projekt kapcsolódik az ökoszisztémába, folyamatosan bővül a felhasználói bázis. A HTC Exodus tárcája és a Binance Trust Wallet-je is csatlakozott a kezdeményezéshez. A KyberSwap segítségével pedig már lehetőség nyílt a fiat-kripto kereskedésre is.

A DeFi, azaz a decentralizált pénzügyek rendszere a tőkeáttételes kereskedést is decentralizált alapokra helyezi a Fulcrum platformon, ami tovább növelte a felhasználók számát a szektorban.

Bár mindenképpen jelentős növekedésen vannak túl a DEX-k, a centralizált kriptopénz tőzsdékhez képest a kereskedés volumen még mindig eltörpül, azonban mindenképpen érdemes lesz jövőre is figyelemmel követni a decentralizált váltók piacát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük