A Kyber Network elhozza az egy lépéses tokencsere lehetőségét

A Kyber Network az ETH és a különböző ERC20 tokenek azonnali cseréjének egy decentralizált módja – nem kell várakozni és nincs szükség regisztrációra sem.

A kriptográfia világában a legtöbb közösségnek és a projektnek megvan a saját tokenje. Ezeknek a tokeneknek használatához sokszor saját protokoll alkalmazására van szükség. Ha még nincs ilyen tokened, akkor pedig el kell menned egy tőzsdére, és be kell cserélned a saját tokenedet a kiválasztott tokenre – ez egy nehézkes lépés (regisztráció, ügyfélazonosítás). Itt érkezik a képbe a Kyber Network. A projekt célja, hogy bármilyen token tulajdonos könnyen átválthassa az egyik Ethereum alapú tokenjét a másikra.

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy miként kezdődött el a ‘Kyber korszak’ és annak missziója, hogy zökkenőmentes tokencserét (angolul swap-ot) biztosítson az Ethereum decentralizált pénzügyi (DeFi) alkalmazásainak ökoszisztémájában.

Mi a Kyber?

A Kyber lényege az ETH és a különféle ERC20 tokenek azonnali átváltása decentralizált módon – nincs várakozás és nincs szükség regisztrációra. Ehhez a Kyber változatos likviditási készleteket, vagy különféle kriptovállalati eszközkészleteket, úgynevezett „tartalékokat” használ, amelyeket bármely projekt felhasználhat vagy integrálhat.

Egy tipikus felhasználási eset olyan lenne, ha az eladó megengedné, hogy az ügyfelek bármilyen pénznemben fizethessenek, de ő az összeget az általa preferált tokenben kapná meg. Egy másik jó példa a dapp-felhasználóknak (avagy decentralizált alkalmazás felhasználóknak) került megállapításra. Jelenleg, ha nem vagy egy bizonyos dapp token birtokosa, akkor nem használhatod. A Kyberrel használhatnád a meglévő tokenjeidet, melyeket azonnal beválthatnád az adott dapp speciális tokenjeire, és már kész is.

A cserék (vagy swapok) közvetlenül az Ethereum blokkláncán történnek, azaz minden tranzakció leellenőrizhető.

Kyber tudnivaló

A Kyber alapítói Loi Luu, Victor Tran, Yaron Velner – a Kyber Network CEO-ja, CTO-ja és tanácsadója.

A Kyber natív tokenét, a Kyber Network Crystals-t (KNC) a Star Warsban szereplő kristályokról nevezték el. Ezeket használták a lézerkardok működtetéséhez.

Mi olyan különleges benne?

A Kyber küldetése mindig is az volt, hogy integrálódjon más protokollokkal, ezzel is kihangsúlyozva fejlesztőbarát funkciójukat. Ezt oly módon teszik, hogy olyan architektúrát kínálnak, ami által bárki beépítheti a technológiát bármilyen okosszerződéseket támogató blokkláncba (konkrétan Bitcoinéba nem, még). Ennek eredményeként számos különféle dapp és tárca használja a Kyber infrastruktúráját, például: a Set Protocol, a bZx, az InstaDApp és a Coinbase tárca.

Ezenkívül a Kyber integrálható tőzsdékre is, mint például az Uniswap tőzsdére – ami elosztott likviditási poolként funkcionál két protokoll között.

Limitáras megbízások

A limitáras megbízások szinte az összes valamire való tőzsdén megtalálható, leszámítva a likviditásszolgáltató tőzsdéket. A Kyber ezt is orvosolni szeretné. A limitáras megbízások a Kyberen lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egy meghatározott árat állítsanak be, amelyen egy tokent cserélnek, ahelyett, hogy elfogadnák az éppen aktuális kereskedelmi árat. A centralizált tőzsdékkel ellentétben a felhasználók a Kyberen soha nem veszítik el a kriptoeszközeik feletti felügyeletet a limitáras ügyleteik során.

Miben különbözik még?

A Kyber protokoll likviditásra egy okosszerződés alapú tartalékalapot használ, amelyek jelenleg több mint 70 különféle ERC20 tokent támogat. A tartalékot különböző felek irányítanak eltérő árfolyamokon és finanszírozási szinteken. Ahelyett, hogy megbízáskönyvet használnának a vevők és az eladók összehozására a legjobb ár elérése érdekében, a Kyber-protokoll az összes tartalékot megvizsgálja, és a különféle tartalékok közül a legjobb árat adja meg. A tartalékok a vételi- és eladási árak különbségéből profitálnak.

Hogyan generálják a KNC tokeneket?

A Kyber natív tokenét Kyber Network Crystals-nak (KNC) hívják. A tartalékok kezelésének jogáért minden tartaléknak díjat kell fizetnie KNC-ben. Az így összegyűjtött KNC-t vagy elégetik és kiveszik a teljes tokenkészletből, vagy pedig az ökoszisztéma dappjainak utalják át így ösztönözve őket a növekedésre.

Kyber

Hogyan juthatsz KNC tokenhez?

A Kyber Swap segítségével közvetlenül hitelkártyával tudunk ETH-t vásárolni, amit KNC-re cserélhetünk. A Kyberen kívül pedig olyan tőzsdék is kereskednek KNC-vel, mint a Binance, a Huobi és az OKEx.

Mit tehetsz a Kyberrel?

A Kyber legközvetlenebb és alapvető funkciója a tokenek azonnali cseréje anélkül, hogy regisztrálnánk. Bárki használhatja Ethereum tárcával, például a MetaMask tárcával. A felhasználók saját tartalékokat is létrehozhatnak, és pénzeszközöket is befizethetnek egy tartalékba, de ez a folyamat egyelőre meglehetősen technikai jellegű – a Kyber a felhasználók jövőbeni tevékenységének megkönnyítésén dolgozik.

A jövő

Kyber célja az elkövetkező években, hogy megszilárdítsa helyzetét ‘egy-lépéses’ megoldásként a likviditásszolgáltatók és az Ethereum tokenváltók között. 2020-ban Kyber egy Katalyst nevű nagymértékű protokollfrissítést tervez, amely új ösztönzőket és növekedési lehetőségeket teremt az ökoszisztéma minden érdekeltje számára. Különösen a KNC tulajdonosoknak lesz ez érdekes. A frissítés több funkcionalitást biztosít a KNC token számára, ideértve azt is, hogy a KNC használatával a KyberDAO elnevezésű decentralizált szervezeten (DAO) keresztül a tulajdonosoknak beleszólásuk lesz a hálózat fejlesztésébe és irányításába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük