Upbit, Mt. Gox – az újabb bitcoin áresés okozói

Nyomozás indult Dél-Korea legnagyobb kriptováltója, az Upbit ellen. A hatóság átkutatta a váltó szöuli irodáját, elkobozták a számítógépeket és számviteli nyilvántartásokat. A felhasználók pánikolnak és a hírre esett a bitcoin ára. Közben az Mt. Gox megbízottja újabb jelentős mennyiségű bitcoint mozdított el pénztárcáiból, ami valószínűsíthetően egy újabb eladási hullámot jelent. A bitcoin jelenleg 8700 dollár alatt kereskedik, ami több száz dollárral alacsonyabb, mint a hét elejei árfolyam.

Upbit

Az Upbit jelenleg a világ negyedik legnagyobb kriptováltója és a Kakao Corp leányvállalata, amely Dél-Korea legnépszerűbb chat appját, a Kakao Talkot működteti. A hatóságok most azzal gyanúsítják a váltót, hogy az meghamisította a mérlegeket és megtévesztette a befektetőket. Az Upbit arról tájékoztatott weboldalán, hogy a váltót jelenleg vizsgálja az ügyészség, azonban a szolgáltatások nem állnak le, így a tranzakciók és kivételek továbbra is funkcionálnak. A tőzsde felhasználói azonban nem túl optimisták és tömegesen hívják le pénzeiket.

Az ügyészek egyelőre arról adtak tájékoztatást, hogy megvizsgálják a lefoglalt eszközöket és csak azután hoznak döntést a további lépésekről.

bitcoin
Bitcoin árfolyam, május 9.-11, forrás: CoinMarketCap

Mt. Gox

Az Mt. Gox megbízottja, aki a váltó csődje után tetemes mértékű bitcoin eladásába kezdett, most gyaníthatóan 8 ezer bitcoint dobott a piacra. Az elmúlt néhány hónapban a kritikák és tiltakozások ellenére a váltó megbízottja folytatta a bitcoinok értékesítését, annak ellenére, hogy elismerte, hogy a nagy mennyiségű eladások a piac további volatilitását okozhatják.

A mai napon különböző beszámolók arról tájékoztatnak, hogy a legújabb áresés egy újabb Mt. Gox eladási hullám miatt következett be. A megbízott 4 pénztárcája összesen 8 ezer bitcoint utalt el számláiról az elmúlt 24 órában.

bitcoin
Forrás: CCN

Figyelembe véve, hogy az Mt. Gox megbízottjának összesen több mint 200 ezer bitcoint kell értékesítenie és japán jenné átváltania, így valószínűsíthető, hogy a pénzeszközök elmozdítása azt jelenti, hogy azok a kriptováltókon kerültek értékesítésre.

Az intézményi kereskedőkhöz és befektetőkhöz hasonlóan az Mt. Goxnak is lehetősége lenne az tőzsdén kívüli (OTC) árusításhoz, vagyis közvetlenül bizniszelhetne olyan befektetőkkel, akik hajlandóak akár több ezer bitcoint is vásárolni. Ehelyett a megbízott a kriptováltókon értékesíti kriptopénzeit, ami dominó-hatást kreál az összes nagy kriptováltón.

Borítókép forrása: TheCoinRepublic

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük