USA: az FBI indoklás nélkül megfigyelheti a keresési előzményeket

Az amerikai Szenátus letette a voksot a héten: 80-16 szavazattal elfogadta, hogy az FBI mindenféle indoklás nélkül megfigyelje az állampolgárok böngészési és keresési előzményeit.

Hatályát vesztette egy fontos törvény, ami most módosítások elé néz

Fontos, személyes adatok védelmével kapcsolatos törvényi változások zajlanak az USA-ban, mivel a 2001-es Patriot Act 215-ös szekciója idén márciusban hatályát vesztette. Ez a szekció hatalmazta fel az FBI-t, hogy szinte mindenféle engedély nélkül hozzáférhessen és lefoglalhasson bármilyen fizikai, kézzel fogható dolgot, mint például könyvek, felvételek, papírok vagy dokumentumok. A törvényszekciót elméletben csak külföldi hírszerzés céljából használhatta volna a szövetségi nyomozó iroda, hétköznapi bűnügyi nyomozásokhoz azonban nem. A szabadságjogi szervezetek már régóta kritizálták a törvény e szekcióját, annak széles kiterjedtsége és gyenge igazságügyi felügyelete miatt. Jelenleg a Szenátus azon dolgozik, hogy újra hatályba lépjen a 215-ös szekció bizonyos módosításokkal. A jelenlegi törvényjavaslat például nem engedi meg az FBI-nak, hogy a mobiltelefon lokációs adatokhoz hozzáférjenek, az amerikai Legfelsőbb Bíróság korábban már kimondta, hogy ezeket az adatokat alkotmányosan védik.

Két szenátor törvényjavaslatot nyújtott be a böngészési és keresési előzményekkel kapcsolatban

Szerdán Ron Wyden és Steve Daines szenátorok módosító javaslatot nyújtottak be, ami megakadályozhatná az FBI-t a böngészési és keresési előzményekhez való hozzáférésben. A módosítás célja, hogy ahhoz, hogy az ügynökség ilyen információkhoz hozzáférhessen más eszközökhöz nyúlnia. Elsősorban olyanokhoz, amelyek felett nagyobb az igazságügyi felügyelet.

Egy szavazat hiányzott

Az FBI erejének visszaszorítására készített törvényjavaslatra 59 szavazat érkezett a 100-ból, ami egyel kevesebb, mint kellett volna, hogy a módosítás bekerüljön a törvényjavaslatba. Tehát hiába szavazta meg a szenátorok többsége, hogy az FBI ne férhessen hozzá az internetes előzményekhez, a jelenlegi szabályok alapján ez a módosítás nem kerül majd be 215-ös szekció ismételt hatályba léptetésébe.

Most, hogy a Szenátus elfogadta a törvényjavaslatot bizonyos módosításokkal, az USA Képviselőháza újra szavaz róla.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük