Az Egyesült Államokban a blokklánc mérnökök ugyanannyit keresnek mint a mesterséges intelligencia fejlesztők

Az elmúlt fél évben a kriptopénz és blokklánc technológiai szektor dinamikus növekedése masszív fizetésekhez vezetett az USA-ban és már az egyik legjobban fizetett specialistáknak számítanak.

A CNBC jelentése szerint a blokklánc mérnökök átlagfizetése az USA-ban 150 000 és 175 000 USD között váltakozik, ami megegyezik egy másik feltörekvő iparág, az AI szektor jövedelmeivel. Mérnökként jelenleg e két szektor kínálja a legmagasabb fizetéseket. Egyébként a mérnöki átlagfizetés az USA-ban 135 000 USD körül mozog. Magyarországon egy átlagos C++ programozó mérnök ennek a töredékét, 600 000 forintot tud megkeresni havonta.

A szektor ugyanakkor nem helyhez kötött és a magyarországi fejlesztők is könnyen jól fizető fejlesztői állásokban landolhatnak a szektorban.

Egyre több állásajánlat

A bérnövekedést egyben az állásajánlatok eddigi példátlan növekedése is kíséri. A Hired san francisco-i munkaközvetítő a CNBC-n nyilatkozva szolgáltatott néhány statisztikát és ezek alapján a szektorban mintegy 400%-kal nőtt az álláshirdetések száma.

“Tonnányi megkeresésünk van a blokklánc szektor szereplőitől. A szoftvermérnökök ritkák mint a fehér holló, és a hiány még krónikusabb, ha figyelembe vesszük az elszállt béreket is,” fejtette ki a Hired CEO-ja, Mehul Patel.

Hasonló jelentést közölt a Glassdoor cég is amely még augusztusban a múlt évhez viszonyítva 300 százalékos növekedést jelentett a kriptopénzes témájú állásajánlatok számában. Az Egyesült Államokban a legtöbb blokklánc ipari munka New Yorkban (24%) és San Franciscoban (21%) került feladásra. Az USA-n kívül a top 5 város a legtöbb blokklánc állásajánlattal: London (16%), Szingapúr (7%), Toronto (7%), Hong Kong (6%) és Berlin (4%).

blokklánc mérnökök az USA-ban annyit keresnek mint az AI fejlesztők - ezt alátámasztja az UpWork kimutatása is

A kódolók Mekkája a blokklánc szektor

A Glassdoor jelentés alapján a vezető munkaadók a startupok, mint a Circle, Kraken, Figure, Coinbase és ConsenSys, de a multinacionális cégek is mint az Oracle, IBM, KPMG és Accenture szintén a top 10-ben van.

A Hired és a Glassdoor kimutatásait alátámasztják a világ legnagyobb szabadúszó platformjának az UpWorknek a statisztikái is. Két hónappal korábban az elosztott főkönyvi szakértelem volt a leggyorsabban növekvő szabadúszói szakértelem az outsourcing platformon. A 2018-as második negyedévi útmutatónk szerint a munkaadók fokozottan keresik azokat akik programozói szaktudással rendelkeznek, és ez különösképp igaz a blokklánc technológiai alkalmazások terén elvárt Solidity és C++ programnyelv ismerőire.

Más elvárt programnyelvek amelyek összecsengenek az ICO csapatok és kriptotőzsdék elvárásaival a Go, Python, JavaScript és Java. A C++ programnyelv az egyik leggyakrabban használt nyelv a bitcoin kliens Bitcoin Core fejlesztésénél. A Solidity pedig külön az Ethereum projektekre lett létrehozva okos szerződések implementálására.

Ha többet szeretnétek megtudni az elérhető blokklánc munkákról és hogy miként tudtok érvényesülni a kriptopénz szektorban, keressétek fel az ide vonatkozó blokklánc munkákra vonatkozó útmutatónk.