Az USA hírszerzése szerint Kína a vártnál is több atomfegyverrel rendelkezhet

Egy Kínára és Kína geopolitikai szerepkörére fókuszáló amerikai szenátusi meghallgatáson az amerikai hírszerzés képviselői azt közölték a képviselőkkel, hogy a legfrissebb adatok szerint Kína atomfegyver és ballisztikus rakéta készlete még a vártnál is gyorsabb ütemben növekedhet a közeljövőben. Scott Bernier, a védelmi hírszerzési ügynökség igazgatója meghallgatás során ismertette, hogy a kínai nukleáris töltet célba juttatására alkalmas ballisztikus rakéták száma jelenleg körülbelül 200 körül mozoghat, azonban ez a szám több mint a duplájára nőhet az évtized végére.

Az elrettentő erővel bíró tömegpusztító fegyverek számának növelése Peking legfontosabb stratégiai célkitűzései között szerepel. Összehasonlításképp azért érdemes megemlíteni, hogy az Amerikai Egyesült Államok 5800 (!!!) különböző atomfegyverrel, Oroszország pedig körülbelül 1920 nukleáris robbanófejjel rendelkezik.

A legtöbb kutatás szerint egyébként már 100  nukleáris robbanófej rövid időn belüli (napokra, hetekre kell gondolni) egymás utáni detonációja is évtizedekre, akár évszázadokra lakhatatlanná tenné a föld túlnyomó részét, az emberiség 99,99%-nak a pusztulását okozva.

Bernier továbbá figyelmeztette a Kongresszust, hogy Kína célja feltételezhetően nem az, hogy a rakéták mennyiségében utolérje a világ vezető hatalmait, hanem hogy az Amerikai Egyesült Államokat is beérve, hasonlóan világelső taktikai csapásmérő képeségekkel rendelkezzen, legyen a célpont a föld bármely pontján. Ehhez az utóbbi időben számos fejlesztést hajtottak végre, a különböző fegyverhordozó platformjaikon, mint a repülőgépek, hajók és tengeralattjárók, sikerrel növelték ballisztikus rakétáik pontosságát és megbízhatóságát, és új kilövőállomásokat is létesítettek.

Bernier úgy fogalmazott, hogy számos legújabb generációs kínai fegyverrendszer már „minimum ugyanolyan” fejlettségi szinten van, mint az amerikai és orosz fegyverrendszerek. Bár a megfogalmazás óvatos, feltehetően az amerikai hírszerzés tart attól, hogy Kínának bizonyos új fejlesztésű fegyverei, már az amerikai fegyvereket is lekörözhetik.

Bernier azzal zárta a mondanivalóját, hogy Kína az új védelmi fejlesztéseinek köszönhetően, gyakorlatilag szinte biztosan komoly veszélyt jelenthetne a világon bárhol állomásozó amerikai csapatok számára.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük