Terjednek a stabilcoinok: a Binance listázza az USDC-t

A kriptokereskedelem hőskorában volt a bitcoin, az altcoinok és a fiat pénzek, ami egy csapásra megváltozott a Tether 2015-ös Bitfinex bevezetésével. A helyzet újfent változni látszik.

Listázza az USDC-t a Binance

A Tether körüli felhajtás, botrányszagú működése és a fixcoinoknál elméletben elképzelhetetlen (a stabilcoinok rögzítve vannak egy adott fiat pénzhez, mint a Tether USDT 1:1 átváltási áron az amerikai dollárhoz) volatilitás hatására gombaként szaporodnak a stabilcoinok. Az USDC-t még a Coinbase és partnerei, a Circle és az USD Coin hozta létre és az USDC a bevezetését tegnap jelentette be a Binance.

A blogbejegyzés alapján az USDC coin egyelőre a bitcoinnal és a binance natív coinjával, a binance coinnal szemben kereskedhető. Hogy elkerülje a Tethernél felmerült auditálási hiányosságokat, a tőzsde hozzátette:

“Annak érdekében, hogy növeljük az átláthatóságot, az USDC egy vezető audit céget bízott meg a havi USDC és USD egyenlegkimutatás elkészítésével.”

Az USD Coin mindössze pár hónapos, de egyre nagyobb piaci részesedést hasít ki magának. A napi kereskedési volumene ugyan még elhanyagolható, 16 millió dollár az USDT 4 milliárdos napi forgalmához képest, de várhatóan növekedésnek indul a két leglikvidebb kriptotőzsde támogatásával.

A blogbejegyzés szerint a Circle és a Coinbase közösen hozta létre a CENTRE USD Coin konzorciumot amely az internetes fiat pénz szabványát szeretné lefektetni a globális, mainstream fiat stabilcoin adoptáció kormányzási keretterve és hálózat kialakítása mellett.

A stabilcoin a jelentős tőzsdei támogatás révén könnyen átveheti a vezető szerepet az USDT stabilcointól, de könnyen ugyanabba a csapdába is kerülhet mint amibe a Tether esett: a centralizált működése révén az alapítók nem lesznek mentesek egy pártatlan kriptovaluta fenntartásában. Megítélésére rányomhatja a bélyeget a Tether volatilitása és a fix 1:1 dollárárfolyam időszakos elvesztése, ami hátráltathatja az elfogadottságot és a szabályozói elismerést.

Bajban a Tether?

Eközben a Tether nem képes megzabolázni fixcoinját és a legfrissebb általános kriptopénz piaci szabadesés közepette újra jelentőset esett: az árfolyam 0.964$-ra zuhant egy időre. Megjegyzendő, a többi stabilcoinnak is van hova fejlődnie árstabilitás tekintetében: az USDC 1.06$-ig, míg a Gemini Exchange GUSD-je 1.18$-ig erősödött. A cikk írásának idején az USDC lassan visszatérni látszik a paritási szintjéhez mialatt az USDT 0.98-on kereskedik.

A Fortune magazinban megjelent friss elemzés szerint, ha a Tether összedől, akkor az sokkhullámot indíthat el a kriptopénz piacokon és a mostani ~10%-os esés ahhoz képest egy enyhe megfázás lesz csak.

A jó hír, hogy egyre szaporodnak a stabilcoin alternatívák miközben az országok központi bankjai is egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak a nemzeti kriptopénzek iránt. Jelen pillanatban több mint 5 stabilcoin közül választhatunk az USD Coin és az USDT mellett: TrueUSD (TUSD), GUSD, a Maker DAO Dai stabilcoinja, a Paxos standard dollárja (PAX) és a magyar fejlesztésű Augmint.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.