Vészhelyzetben blokkláncok között is mozgatható lesz a Tether

A Tether lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy USDT stabilcoinjaikat blokkláncok között mozgassák, ha valamelyik működtetett blokklánc nem reagálna.

USDT tranzakciók helyreállítása

A legnagyobb stablecoin kibocsátó, a Tether elindított egy új eszközt, amellyel a Tether érméket át láhet migrálni a különböző blokkláncok között.

A Tether március 4-én bejelentette egy blokklánc helyreállítási eszköz elindítását, amely hozzáférést biztosít az USDT-hez akkor is, ha a tranzakcióhoz használt blokklánc hálózat egyike leállna.

A Tether adatai szerint az USDT március 4-én 14 blokkláncon található meg. Köztük a Tron, az Ethereum, a Solana, az Avalanche és az Omni is támogatja a stabilcoin utalásokat. A Tron és az Ethereum a két legnagyobb USDT blokklánc, amelyek az összes kibocsátott USDT 51%-át, illetve 43%-át teszik ki.

USDT blokkláncok

A Tether (USDT) által használt öt legnépszerűbb blokklánc-hálózat 2024. március 4-én. Forrás: Tether

Annak ellenére, hogy jelentős mértékben támaszkodik a Tether az olyan blokkláncokra, mint a Tron és az Ethereum, az USDT „blokkláncoktól függetlenül létezik” – áll a Tether legutóbbi közleményében, hangsúlyozva, hogy a blokkláncokat „csak szállítási rétegként” használják.

Tovább küldhető blokklánc tranzakciók

Annak elkerülése érdekében, hogyha egy blokklánc válaszképtelenné, megbízhatatlanná vagy használhatatlanná válik, a Tether létrehozta hivatalos helyreállítási eszközét, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az USDT blokkláncok közötti migrációt. A cég megjegyezte:

“A felhasználók ellenőrizni tudják a címeik tulajdonjogát egy nem reagáló blokkláncon és a címzett címét egy másik támogatott blokkláncon. A Tether pedig átadja az USDT-t a blokkláncok között.”

A közlemény szerint az érintett USDT-felhasználók webes felületen vagy parancssori eszközök segítségével kezdeményezhetik majd a migrációs folyamatot. A folyamat magában foglalja a migrációs kérelem kriptográfiai aláírását, amely a Tether tokenek tulajdonjogának igazolásához szükséges. Ez a funkció elérhető a legtöbb tárcánál már most is. Tehát működni fog a blokkláncok között a migráció a MetaMask és az olyan hardvertárcák esetében is, mint például a Ledger vagy a Trezor.

Ezenkívül a parancssori felület lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül be tudják írni a privát kulcsukat, és ezzel aláírni a szükséges üzenetet egy nyílt forráskódú szkript segítségével akár a helyi gépükön is – jegyzi meg a közlemény.

Jelentős mérföldkő

A Tether helyreállítási eszközének piacra dobása közben az USDT jelentős mérföldkövet lépett át a piaci értékét tekintve. Az USDT piaci kapitalizációja ugyanis a napokban a történelem során először elérte a 100 milliárd dollárt.

Jelenleg a CoinGecko adatai szerint az USDT a harmadik legnagyobb kriptovaluta piaci kapitalizációját tekintve, a Bitcoin és az Ether után. Ezek összértéke 1,4 billió, illetve 442 milliárd dollár.

Másrészt jelenleg az USDT a legnagyobb kriptovaluta a napi kereskedési volumen alapján, mivel március 5-én már napi 132 milliárd dollárnyi kriptokereskedést és tranzakciót bonyolítanak le USDT használatával. A BTC és az ETH követi az USDT kereskedési volumenét 82 milliárd dollárral és 33 milliárd dolláros napi tranzakciókkal.