Útmutató az ajánlati könyv értelmezéséhez

A tőzsdei kereskedés a Római Birodalom létezése óta mindennapjaink részét képezi, azonban a modern tőzsdei kereskedés a 17. századig nyúlik vissza, ahol a holland kereskedőknek lehetőségük volt részvényeket vásárolni és eladni a Holland Kelet-Indiai Társaságban. Az elmúlt évtizedekben jelentős változáson ment keresztül a tőzsde, köszönhetően a globalizációnak és a digitalizációnak, éjjel nappal elérhető az internetes kereskedés akár már a telefonunkon is.

Az ajánlati könyv az a rendszer, mely összegyűjti és listázza az éppen még nem teljesült megbízásokat vásárlási és eladási oldalról is. Ez a lista átfogó képet ad egy tőzsde likviditásáról, egy eszköz megítéléséről és elemzése segít pozícióinkat felvenni, azonban ez nem mindig egyszerű.

Az ajánlati könyv felépítése

Ahogyan azt a neve is mutatja, az ajánlati könyv egy regiszter, mely egy eszközre benyújtott megbízásokhoz kapcsolódik. Az ajánlati könyvre azért van szükség, mert egy értékesítés vagy vásárlás nem mindig teljesül azonnal. Azok a megbízások, melyek teljesültek, kikerülnek az ajánlati könyvből, vagyis az éppen függőben lévő megbízások kerülnek listázásra a rendszerben. Ezeket a megbízásokat másodpercek töredéke alatt algoritmusok kontrollálják, a piaci árat pedig a legutolsó megbízás jelenti.

A megbízásokból megkülönböztetünk piaci megbízást és limitáras megbízást. A piaci megbízások azok a megbízások, melyek a leadás pillanatában megvalósulnak. A teljesítési limitár feltüntetésének mellőzésével a felhasználó lehetővé teszi, hogy a tőzsdei algoritmus azonnali áron hajtsa végre a tranzakciót az ajánlati könyv megkerülésével. Ez annak köszönhető, hogy vásárlási árnak a legmagasabb vételi ajánlatnál magasabb, eladási árnál pedig a legalacsonyabb eladási árnál alacsonyabb ajánlatot regisztrál.

Limit típusú megbízásoknál a felhasználó a vásárolni vagy eladni kívánt mennyiség mellett egy árfolyamot is megad, mely a maximális vásárlási árat, vagy a minimális eladási árat jelenti. Amennyiben ez az ár azonnal nem teljesíthető, a megbízás bekerül az ajánlati könyvbe és majd idővel teljesül. A felhasználó e mellett megadhat egy lejárati dátumot is, így a megbízás automatikusan törlődik, ha egy adott idő alatt nem teljesül.

Az ajánlati könyv főbb jellemzői

A különböző tőzsdék ajánlati könyvei általában hasonló megjelenítéssel rendelkeznek a könnyebb értelmezhetőség érdekében. Felül az eladási megbízások, alul a vásárlási megbízások, ár szerint rendszerezve megtalálhatók. Az ajánlati könyv azért oszlik két részre, mert tartalmazza a piaci árnál magasabb eladási ajánlatokat és a piaci árnál alacsonyabb vételi ajánlatokat.

Mivel a piaci árat az utolsó végrehajtott megbízás adja, a felhasználó által leadott megbízás először összehasonlításra kerül az ajánlati könyvvel. Piaci megbízásnál az ajánlat be sem kerül az ajánlati könyvbe, hanem automatikusan teljesül, egy a felhasználó számára kedvezőtlenebb árfolyamon.

Likviditástól és ajánlati pároktól függően előfordulhat, hogy csak részben vagy egyáltalán nem teljesül, így a nem teljesülő rész hozzáadásra kerül az ajánlati könyv függőben lévő megbízásaihoz.

Az ajánlati könyv értelmezése

Egy eszköz megítélésének a szempontjából érdemes lehet az ajánlati könyvet elemezni, azonban ez nem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolnák. Az ajánlati könyvben szereplő megbízások közül előfordulhat ugyanis, hogy nem minden megbízás valós. Ezek a fiktív megbízások gyakran botok által kerülnek be a rendszerbe és visszavonásra kerülnek az utolsó pillanatban, melynek célja az ajánlati könyv manipulációja lehet vagy a kriptotőzsdék (pl. NFT piacterek esetében) felhasználói pontok farmolása, melyek beválthatók később airdropokra, NFT-kre vagy egyéb ösztönzőkre.

Ennek ellenére az ajánlati könyv reális képet adhat egy eszköz megítéléséről, érdemes összevetni az eladási és vételi megbízások arányát, hosszát, szélességét. A magas vásárlóerő felhajthatja egy eszköz árfolyamát, míg a nagy mennyiségű eladások csökkenthetik azt. Az ajánlati könyv alapján történő kereskedés kizárólag tapasztalt befektetők számára ajánlott, akik hatékonyan képesek értelmezni az adatokat.