Binance kártya: kriptovalutás vásárlások mindennapi Visa kártyával

Az elmúlt egy-két évben a kriptovalutás vásárlásokat lehetővé tevő kártyák egyre nagyobb számban jelentek meg a piacon. Ezek közül is az egyik legnépszerűbb a Binance kriptotőzsde kártyája volt, amely mára már a magyar felhasználók számára is elérhető. Ebben a bejegyzésben a Binance kártya legfontosabb előnyeit és hátrányait tekintjük végig, és megpróbálunk egy fő kérdésre választ adni: tényleg megéri a Binance kártya használata hazánkban?

Mire használható a Binance kártya a magyar ügyfelek számára?

2020 tavaszán jelentette be a Binance, a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, hogy csatlakozik a kriptokártyák világához, és piacra dobja a Binance Card szolgáltatását. Nem volt teljes meglepetés egyébként ez, hiszen a Binance nem sokkal ezt megelőzően vásárolta fel a Swipe kriptokártya vállalatot, így sokan már várták is ennek a hírnek bejelentését.

A kártya lényege, hogy a Binance fiókunkban tartott kriptovalutát a vásárlásokkor a kártya automatikusan fiat pénzre váltja. Így úgy tudjuk fizetésre használni, mint egy sima bank- vagy hitelkártyát. A kártya több kriptóval való fizetést is lehetővé tesz, köztük a bitcoin (BTC), Binance Coin (BNB), ether (ETH) és Binance USD (BUSD) stabilcoin használatát is.

Mivel egy Visa kártyáról van szó, ezért az összes olyan helyen elfogadják a kártyát, ahol Visa kártyával fizethetünk. Ez világszinten több, mint 60 millió kereskedőt jelent.

Binance kártya: kriptovalutás vásárlások mindennapi Visa kártyával
Forrás: Binance

Hogyan tudjuk igényelni a Binance kártyát?

Maga a Binance kártya logikusan a Binance fiókunkból közvetlenül rendelhető meg. Két fő feltétele van a rendelésnek. Egy, hogy olyan országban éljünk, ahol elérhető már a kártya (ebbe Magyarország beletartozik). Kettő, hogy teljesítve legyen a személyazonosítási folyamat. Itt a KYC (know-your-customer) szintek közül a kettesen kell lenni. Ehhez fel kell töltenetek a személyigazolványotok, útleveletek vagy jogosítványotok másolatát, illetve meg kell adni bizonyos személyes adatokat (pl. név, születési idő stb.)

A Binance magyar oldalára ellátogatva a Pénzügyek menüben találjuk meg a Binance Visa kártyát. Itt az Itt kezdje feliratra kell kattintani, hogy elkezdjük a kártyarendelési folyamatot. Ezt követően meglehetősen egyszerűek az utasítások. Többek között el kell olvasni a felhasználási feltételeket, illetve meg kell adni azt a címet, ahova szeretnétek, hogy a Binance kártya kiszállításra kerüljön. Jelenleg a Binance sem tudja pontosan meghatározni a szállítás idejét; ezek az utóbbi másfél évben meglehetősen bizonytalanná váltak globálisan.

Ha mindezekkel készen vagyunk és meg is érkezett sikeresen a kártya a postaládánkba, akkor már csak aktiválni kell ezt. Ezt a Binance fiókodon keresztül tudod megtenni, ahol a CVV kód beírására lesz szükség. Fontos megemlíteni azért azt is, hogy ezt ne halogassuk nagyon sokáig. Ha 45 napig nem tesszük meg, akkor deaktiválódik automatikusan a kártya.

A Binance kártya használata: első pillantásra kissé körülményes, de megvannak az előnyei

Maga a Binance kártya használata pofonegyszerű; egy kivételt leszámítva, amire azonnal ki is fogunk térni. A mindennapokban a fizetés ugyanúgy zajlik, mint egy bankkártyával, tehát szimplán a terminálhoz való érintéssel néhány másodpercen belül fizetni is tudunk. A kriptovaluta, ez legyen akár bitcoin, akár BNB, akár más, automatikusan és azonnal a szükséges fiatpénzre konvertálódik át, így az árushoz már csak az jut el.

Az egyetlen kivétel, ami mondjuk egy bankkártyás vásárláshoz viszonyítva eltér, az abban rejlik, hogy a kártya automatikusan nem költi el a Binance számládon tartott kriptovalutákat. Ez azt jelenti, hogy használat előtt az első és legfontosabb dolog, hogy a meglévő spot tárcáid egyikéről a finanszírozási tárcára kell átutalnod bizonyos összeget. A fizetés során ugyanis csak ebből a tárcából költesz.

(Ha valaki használ mondjuk Revulotot, akkor ott például láthatjátok, hogy máshogy működik a rendszer. Ott, amennyiben elfogy a forint a számládról, de van másik fiatpénzed, akkor automatikusan azt váltja át és költi el a rendszer. A Binance kártya esetében ez nem fordul elő.)

Ha több kriptót és/vagy fiatpénzt is szeretnél költeni a Binance kártya segítségével, az sem probléma. A fiókodban be tudsz állítani egy prioritási sorrendet, hogy mely eszköz legyen az, amit először költesz fizetéskor, és melyik legyen az, amihez csak akkor nyúlsz, ha már az elsődleges pénznem elfogyott.

Ez a folyamatos utalgatás első pillantásra kissé körülményesnek tűnhet, azonban biztonsági szempontból mindenképpen sok előnnyel jár. Egyrészről saját magadnak is tudod korlátozni, hogy mekkora az a kriptovaluta összeg, amelyet a Binance kártya segítségével való vásárlásokkor elkölthetsz. Másrészről, abban az esetben, ha elhagyod vagy ellopják a kártyádat, akkor idegenek nem tudnak hozzáférni korlátlanul a Binance fiókodban tárolt forrásaidhoz.

Extrák: előnyök és extra díjak

Az egyik extra szolgáltatás, amit a Binance kártya segítségével történő vásárláskor élvezhetnek az ügyfelek, az a cashback, azaz pénzvisszafizetési ajánlat. Ez azt jelenti, hogy költéseid után egy bizonyos százalékot visszaszerezhetsz BNB token formájában. Ennek pontos összege attól függ, hogy mennyi BNB tokennel rendelkezel; logikusan minél többel, annál magasabb összeget kaphatsz vissza. A Binance-et használók számára ez a rendszer ismerős lehet, hiszen pl. a kereskedési díjak is annak függvényében csökkenek, minél magasabb számú BNB tokennel rendelkezik a felhasználó.

Díjazás tekintetében a Binance kártya közepesen teljesít. Az mindenképpen előny, hogy az első kártya igénylése teljesen díjtalan, és a második is mindössze 25 eurós díjat von maga után. A pénzfelvétel és a tranzakciós díjak nem egységesek, de maximálisan 0,9%-ban vannak meghatározva. A kártyának nincs se havi, sem éves díja, amely megint csak pozitívum. Limitek tekintetében pedig külön napi költési limit van a virtuális kártya és a fizikai kártya között. Előbbi esetében 870 eurós szintnél van ez meghúzva. Az utóbbinál egy elég magas 8700 eurós határ került megállapításra.

Forrás: Binance

Mely országokban érhető el a Binance kártya?

A Binance kártya az első hónapokban, azaz 2020 végén még csak bizonyos európai országban volt elérhető. Azonban 2021-re végre a magyar ügyfelek is igényelhetik ezt. Megint csak fontos kiemelni itt azt, hogy amíg a Binance oldalán nem teljesítettük a személyazonosítási folyamatot, addig nem tudjuk elkezdeni a kártya igénylését sem.

Binance kártya vélemény: megéri a magyar ügyfeleknek?

Összességében elég vegyes véleményeket olvashatunk a Binance kártyáról, bár inkább az elégedett hangok jellemzik ezeket. Amit ígér a Binance kártya, azt teljesíti is, azaz szinte bárki számára elérhetővé teszi viszonylag olcsón a kriptovalutával történő kártyás fizetéseket. Fejlődési lehetőség még van, bár ahhoz képest, hogy alig egy éve indították el az első kártyákat, egészen jó kis csomagot raktak össze.

Annak függvényében, hogy pontosan mire is akarjuk használni a kártyát, és mik a prioritásaink, egyéb alternatívák is vannak a kriptovaluta kártyák piacán. (Pl. magyar ügyfeleknek elérhető még a Crypto.com kártyája). Mindezek ellenére rengeteg olyan kártya van, amely jelenleg még egyáltalán nincs Európában vagy csak az eurózóna országaiban működik, így ilyen téren egyértelmű előnye van a Binance-nek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük