Igazi nagyágyúk segítik a cégeket a digitális eszközök kezelésében

Az információtechnológiai szektor, a konvencionális pénzügy és a blokklánc-technológia legnagyobb nevei álltak össze, és hozták létre a ToIP konzorciumot. Fő céljuk, hogy nyílt forráskódú digitális standardokat fejlesszenek. Missziójuk szerint segítenek legyőzni a „digitális eszközök kezelésével” és a „digitális identitás elfogadásával” kapcsolatos akadályokat. Mindezt az „átjárható digitális tárcák” és más megoldások használatának elterjedése érdekében teszik.

A csoport tagjai közé tartozik az R3 a Corda Blockchain üzemeltetője, a Blockchain Center of Excellence, az Arkansasi Egyetemen és az olyan pénzügyi és technológiai óriások, mint például a Mastercard és az Accenture. Az IBM, ami a globális blokkláncfejlesztés élvonalába próbálja pozicionálni magát, szintén tagja a csapatnak.

A konzorcium a Trust over IP Foundation (ToIP) nevet kapta. Egy hivatalos poszt szerint a nyílt forráskódokat támogató csapat, a Linux Alapítvány is részt vett a megalakulásban.

ToIP

A bizottság tagjai

Egy 17 tagú bizottság irányítja a konzorciumot. Tagjai a fent említett Mastercard és az IBM leányvállalata, az IBM Security is. Továbbá az Accenture, a BrightHive, a Cloudocracy, a Continuum Loop, a CULedger, a Dhiway, az esatus, az Evernym, a Finicity, a Futurewei Technologies, az IdRamp, a Lumedic, a MITRE, a the Province of British Columbia és a SICPA is részt vesz a munkában.

Az R3 és az Arkansasi Egyetem blokklánc központja “közreműködő tagként” van felsorolva. Ilyen jogviszonya van a DIDx, a GLEIF, a The Human Colossus Foundation, az iRespond, a kiva.org, a Marist College, a Northern Block, a Secours.io és a TNO szervezeteknek is.

A konzorcium állítása szerint, “a modern vállalatok küzdenek a digitális eszközök és adatok védelmével és kezelésével, különös tekintettel az egyre összetettebb vállalati környezetben”. “Mindez negatívan járul hozzá a már most is alacsony fogyasztói bizalomhoz a személyes adatok felhasználása terén. Emellett lelassítja az innovációt is az olyan lehetőségek esetében, mint a digitális identitás.

A ToIP hozhatja el a megoldást?

A konzorcium szerint a megoldás az, hogy „olyan digitális személyazonosító modelleket fejlesztenek, amelyek felhasználják az interoperábilis digitális tárcákat és hitelesítő adatokat”. Emellett pedig a W3C Verifiable Credentials standardot tervezik alkalmazni, ami „javítja a digitális bizalmat és megvédi az identitás minden formáját online is”.

A blokklánc és a kriptovaluta szakértői már eddig is számos alkalommal nehezményezték, hogy a szabványok hiánya és az interoperabilitással kapcsolatos kérdések lassítják a szektor fejlődését. Korábban számos lehetséges megoldásokkal jöttek elő a szereplők változó sikerrel. Azonban az összeállt vállalatok együttes súlya most elősegítheti a szabványok bevezetését, és hatékony hubot biztosíthat a nyílt forrású blokklánc- és kriptoprojektek számára.

A konzorcium négy munkacsoportban folytatja a munkát. Lesz egy Technikai Munkacsoport és egy Irányítási Munkacsoport is. Továbbá két fejlesztési csoportot hoznak létre, a Utility Foundry Working Group  és a Ecosystem Foundry Working Group. Ezek olyan projektekben fognak segíteni, amelyek a „ToIP hálózatok fejlesztését szolgálják”, vagy akár „teljes ToIP digitális bizalmi ökoszisztémát” építenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük