Az IBM egyre otthonosabban mozog a vállalati blokklánc területén

Jerry Cuomo, az IBM blokklánc technológiákért felelős alelnöke szerint a vállalati blokklánc további kiadások katalizátora lehet a kék óriásnál.

Jerry Cuomo IBM
Jerry Cuomo

“Ez további kiadásokat eredményez” – mondta Cuomo. – “Amikor megnézzük, hogy a blokkláncra közvetlenül mennyit költünk, láthatjuk, hogy dolláronként további 15 dollárt költünk más felhőalapú szolgáltatásokra.”

Ez a nagyvonalú kalkuláció betekintést nyújt számunkra a legendás technológiai vállalat jelenlegi viszonyába a blokklánccal. Cuomo szerint az előirányzott bevételt akkor érik el, ha az IBM törekedni fog arra, hogy közelebb hozza a vállalati blokkláncot a cég szerteágazó felhőalapú kínálatához. Egyes elemzők ezt a lépést újrapriorizálásnak vagy akár konszolidációnak is nevezik, miután az elosztott főkönyvi technológiát (DLT) körülvevő hájp elcsendesedni látszik.

“A blokklánc a vállalati alkalmazások új szintje” – mondta Cuomo a CoinDesknek. “Olyan trendekben játszik szerepet, mint az alkalmazások korszerűsítése és az új felhőalapú alkalmazások, adatok és elemzések. Mindezeket körülölelve nyújt előnyöket.” A blokklánc-alkalmazások csak körülbelül 20% -át teszik ki a lehetséges blokklánc megoldásoknak, mondta Cuomo. A maradék 80%-ot más technológiák alkotják a blokklánc hálózat létrehozása érdekében.

Úgy tűnik, hogy a ‘Big Blue’ átfogó üzleti stratégiájának szerkezeti eltolódásával kapcsolatos ez az irány. Most az látszik, hogy a tavalyi 34 milliárd dolláros nyílt forráskódú szoftveróriás, a Red Hat akvizíciója is megtérülhet. Az IBM által közzétett 2019 negyedik negyedéves eredményben meglepő bevételnövekedés látható: a felhő és kognitív szoftverek bevételei 9 százalékkal növekedtek, míg a Red Hat bevételek növekedése 24 százalék volt.

A stratégiaváltásra utal, hogy az IBM vezérigazgatója, Ginny Rometty lemond, hogy átadja helyét Arvind Krishnanak, aki a felhő- és a kognitív üzletág vezetője, valamint a Red Hat deal lebonyolítója volt. Krishna hivatalosan április 6-tól tölti be új pozícióját.

Az IBM változó prioritásait illetően Cuomo elmondta, hogy az IBM “nagyon agresszív módon tette le zsetonjait az asztalra a hibrid tér körül”.

A hibrid felhő, amely körülbelül 1,2 billió dollár értékű piac a McKinsey & Company szerint, az on-premise, a private cloud és a public cloud keveréke, ahol a munkaterhelés ezen platformokon keresztül könnyen kiegyenlíthető.

Boldog házasságban

Ha fel akarjuk térképezni a blokklánc és a felhőmegoldások közötti szinergiát, akkor ahogy Cuomo is rámutat, a Hyperledger Fabric és a Linux alapú üvegház, amely jó alapokat ad a különféle blokklánc projekteknek, és a Kubernetes platform, amely képes automatizálni és skálázni a különféle klasztereket a hibrid felhőben futó szolgáltatásokhoz, kiváló lehetőséget nyújt az IBM-nek. A Kubernetes technológiában a Red Hat-nek széleskörű tapasztalata van, amit a saját OpenShift platform is jól mutat.

“A Hyperledger Fabric jól működik a Kubernetes-szel” – mondta Cuomo. “A Chaincode körüli tevékenységek sokasága, azaz ha az okosszerződéseket bekapcsoljuk a Fabric-be, akkor megbizonyosodhatunk arról, hogy ez így együtt valóban jól tud működni egy ilyen típusú konténeres környezetben, ahol a biztonság is kiemelten fontos. A Red Hat adta nekünk ezt a motivációt.”

Kilátások

Ha megkérdezzük Cuomot, hogy a blokklánc technológia vállalati adoptálása lelassult-e, akkor ő rendíthetetlen.
“Ez 180 fokban eltér a véleményemtől.  Lehet, hogy a bejövő projektek száma stabilizálódott. Viszont ezzel együtt a projektek minősége növekedett, és a projektszponzorok nagyon odafigyelnek arra, hogy mit szállítunk le” – mondta Cuomo.

Cuomo 2018-at “inkább vadnyugatként” jellemzi:

“Sok projektünk volt. Néhány sikeres, néhány nem. Az ötletek nem mindig voltak teljesen kidolgozva. De 2020-ban az ügyfelek egyre okosabbak lesznek.”

Az továbbra is megfigyelhető, hogy a korábbi vállalati blokklánc-világban voltak észrevehető súrlódások. Lehetséges, hogy lesz még vérveszteség az IBM blokklánc oldalán is?

Cuomo válasza egyértelmű nem volt: “Mi nagyon jól mozgunk a blokklánc területén.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük