Vádat emeltek a Credit Suisse ellen, drogkartell mosott náluk pénzt

A svájci ügyészség vádat emelt az ország második legnagyobb bankja ellen, amiért egy bolgár bűnszövetkezet kábítószer-kereskedelemmel összefüggő pénzmosási tevékenységét a pénzintézet nem akadályozta meg.

A híres Credit Suisse bankot azzal vádolják, hogy „nem tett meg minden ésszerű és szükséges szervezeti intézkedést a bűnszervezethez tartozó és ellenőrzése alatt álló pénzmosási tevékenység megakadályozása érdekében” – áll a svájci főügyészség közleményében.

A bűnszervezet, amelyet a hírek szerint egy bolgár birkózó hozott létre, kokaint értékesített nemzetközi szinten és az ebből származó bevételeinek egy tetemes részét a svájci bankon keresztül mosta tisztára. A kábítószer-kereskedelemből befolyt pénzből állítólag Svájcban és Bulgáriában ingatlanokat vásároltak. Az ügyészség szerint a bevételek többségét a kartell által nyitott svájci bankszámlákra irányították 2004 és 2007 között. A Credit Suisse alkalmazottai és felettesei által vezetett számlanyitási és -ellenőrzési eljárások nem feleltek meg a hatályos pénzmosás elleni rendelkezéseknek, valamint a bank belső irányelveinek sem.

A Credit Suisse egykori vezetője és a bűnszervezet két tagja ellen benyújtott vádiratok egy 12 évig tartó nyomozást zárnak le. A zürich-i pénzintézet ugyanakkor elutasította a vádakat. A Credit Suisse közleményében azt írta, hogy meg van győződve arról, hogy a korábbi alkalmazottjai teljesen ártatlanok az ügyben és fellebbezni szándékozik a döntéssel szemben.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük