Vadiúj technológiával felszerelt félelmetes Bitmain bányászgépek jönnek

A Bitmainről eléggé közismert, hogy a világ egyik legnagyobb ASIC bányászgép gyártója. A hírek most arról szólnak, hogy a cég közös fejlesztésen dolgozik Tajvan legnagyobb félvezető gyártójával, a világszerte elég ismert TSMC-vel, hogy a bányászgépek esetén is használhassák a TSMC 5 nanométeres félvezetőit. Az iparági bennfentesek úgy tudják, hogy a harmadik negyedévben kezdődik majd el a Bitmainnek készült 5 nm-es chipek gyártása. Ez pedig azt is jelenti, hogy az eddigieknél is gyorsabb bitcoin bányászgépek jöhetnek Bitmain logó alatt 2021 év végén vagy a jövő év elején.

Hihetetlen erős és energiatakarékos Bitmain bányászgépek jönnek

Elvileg a szerződést a két cég már alá is írta a megrendelésre. Jelenleg a leggyorsabb bányászgépeket gyártó Canaan, Bitmain vagy Microbt 7-12 nanométeres chipeket használ. A digitimes.com által hivatkozott “iparági források” mindenesetre nem tettek közzé rendelési mennyiséget és árat sem. Persze itt még sok a kérdés, hiszen bármerre is böngészünk a témában, többféle információt láthatunk. Egyesek szerint ugyanis nem kell a harmadik negyedévig sem várni a chipek gyártására, hiszen a TSMC képes növelni termelését. Az viszont biztos, hogy az egyik legnagyobb bányászgép-gyártónak számító Bitmain a rendelkezésre álló források segítségével a legtöbb versenytárs elé fog kerülni. Hiszen ők lehetnek az elsők a szektorban, akik 5 nm-es termékekkel tudnak majd előrukkolni.

Viszont azt is tudni kell, hogy a többi nagy ASIC-gyártó is gondolkodik ebben a technológiában, nem csoda, hogy komoly tárgyalásokról érkeztek hírek a Samsunggal kapcsolatban is. Utóbbi cég szintén képes már 5 nanométeres félvezetők gyártására. Azt mondjuk még nem tudni, hogy a Samsung és a TSMC technológiája között mennyire van különbség, de egyes szakértők szerint a TSMC jobb teljesítményt ígér. Ha lehet hinni a specifikációknak, akkor a Samsung 5 nm technológia 10%-os teljesítménynövekedést ígér és 20%-kal kisebb energiafogyasztást. Ezzel szemben a tajvaniak 15%-os teljesítménynövekedést és 30%-kal kevesebb energia fogyasztását ígérik.

A bennfentesek szerint tehát a TSMC technológiája messze a legjobb lehet a piacon. És jövő évtől kezdve már hihetetlen ütemben mehet előre a gyártási folyamat is. Úgyhogy a legjobb chipgyártó és a legerősebb bányagép gyártójának együttműködésével a legjobban a bányászok járhatnak majd. Hiszen a jelenlegi legerősebb Bitmain gép, az Antminer S19 Pro gépe 110 terahash teljesítményt tud másodpercenként, amivel a jelenlegi árfolyamok és energiaárak mellett napi 5-6 ezer forintnyi profitot tud termelni. És ennél csak jobb jöhet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.