Vakcinái miatt beperelte a Moderna a Pfizert és a BioNTechet

A Moderna nemrégiben bejelentette, hogy beperli a Pfizer és a BioNTech cégeket a koronavírus elleni vakcinájuk kifejlesztésével kapcsolatos szabadalomsértés miatt.

A Massachusetts-i székhelyű Moderna azzal vádolta meg riválisait, hogy a Comirnaty vakcina fejlesztése során megsértették a kulcsfontosságú mRNS szabadalmakat. A sértett fél nem kérvényezte a bíróságtól, hogy a Pfizer és a BioNTech vonja ki a forgalomból a vakcináit, sem pedig a jövőbeli értékesítés ellen nincs. A vállalat csupán kártérítést követel az idén március 8-tól kezdődő időszakra vonatkozóan a károk fedezésére.

Áll a bál a vakcinagyártóknál

2020 októberében a Moderna közleménye szerint vállalta, hogy nem érvényesíti a koronavírushoz kapcsolódó szabadalmait, amíg a világjárvány tart. Idén márciusban megismételte, hogy tartja magát ahhoz a kötelezettségvállalásához, hogy nem érvényesíti szabadalmait az alacsony és közepes jövedelmű országokban, de elvárja, hogy a rivális vállalatok, mint a Pfizer, tiszteletben tartsák szellemi tulajdonát.

„Azért indítjuk ezeket a pereket, hogy megvédjük azt az innovatív mRNS technológiai platformot, amelynek megalkotásában úttörő szerepet játszottunk, amelynek létrehozásába több milliárd dollárt fektettünk be, és amelyet a világjárványt megelőző évtizedben szabadalmaztattunk.” – jelentette ki a Moderna vezérigazgatója.

A Pfizer tavaly közel 37 milliárd dolláros forgalmat könyvelhetett el a Comirnatyból, míg a Moderna nagyjából 18 milliárd dollárt keresett a Spikevaxból. Másrészt a Pfizerre tovább jár a rúd, mivel legújabb COVID-tablettája egyes kutatások szerint nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mint kiderült a 40 és 65 év közötti betegeknél a gyógyszer egyáltalán nem vagy kevésbé rendelkezik hatással, amely korosztálynál ez igenis lényeges lenne.

A jelenlegi perhez visszatérve a Moderna elmondta, hogy a Pfizer és a BioNTech rendelkezett más lehetőségekkel is, de azok úgy döntöttek, hogy egy olyan vakcinával folytatják, amely pontosan ugyanazt az mRNS kémiai módosítást tartalmazza, mint az övék. A Pfizer közleménye szerint még nem vizsgálták meg a panaszt, de az meglepetést okozott számukra, mivel állításuk szerint vakcinájuk saját mRNS technológián alapul.