Elbizonytalanítja a vakcinapártiakat, így törlik a szabadságért harcoló politikus idézetét

Mi lett volna, ha a közösségi média és annak minden hibája már a középkorban is létezett volna? Nos, ha valakit esetleg a kíváncsiság miatt álmatlan éjszakák gyötörnék, egyszerűen posztoljon egy felvilágosodás kori személytől származó idézetet… Lássuk, mi történik.  

A közösségi óriások nemrégiben pillanatok alatt lecsaptak azokra a felhasználókra, akik egy idézetet mertek posztolni Thomas Paine angol származású politikustól.

Aki nem mer bántani, az nem lehet becsületes” – így szól a közösségi médiát igencsak érzékenyen érintő, a felvilágosodás egyik jeles képviselője 1776. április 24-ei, Pennsylvania Journal című lapban megjelent írásából származó idézet.

A Facebook cenzúragépezete szerint Paine álláspontja szembemegy a közösségi óriás irányelveivel, így sorsa kegyetlen törlés és betiltás. Mindez elég ironikus, tekintve, hogy a politikus élete során a szabadságért és az emberek jogaiért harcolt, szüntelenül a rabszolgaság-ellenes álláspontokat képviselte, sőt, munkásságával nagyban hozzájárult az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatának megírásához is.

Minden bizonnyal a Facebook és az Instagram buta algoritmusai – vagy legalábbis remélhetőleg – állnak az „ellenőrzések” és a cenzúra mögött. Az online tartalmi felülvizsgálat ugyanakkor totálisan elszabadult, és a jelen helyzetben elég nehéz lenne lenyelnünk, ha kiderülne, hogy egy ember áll a döntések mögött.

Ami az Instagramot illeti, amely egyébként arról ismert, hogy „ellenőrzi” a mémeket „az információk pontossága” szempontjából, elég érdekes, hogy a politikust idéző posztokat azért távolítja el, mert azok „ellentmondásosak az Instagram vakcinákról szóló irányelveivel”. Mások arról kaptak értesítést, hogy egy napra felfüggesztették őket, mert „korábban posztoltak valamit”, ami nem volt összhangban a Facebook közösségi szabványaival – és szembemegy az oltakozással kapcsolatos „alapvetéseikkel”. De mi köze mindehhez a koronavírus vakcináknak?

Azért vannak ezek az előírások, mert a vakcinákkal kapcsolatos félretájékoztatás miatt egyesek nem érzik magukat biztonságban a Facebookon” – állítja a Facebook, mivel szerinte Paine elbizonytalanítja az oltóanyagpártiakat.

Forrás