A VanEck bejelentése megváltoztatja a Bitcoin ETF tájképet

A VanEck befektetési cég legutóbbi döntése alapjaiban fogja megingatni a Bitcoin ETF tájképet. A vállalat ugyanis úgy döntött, hogy nullára csökkenti a spot Bitcoin ETF-je után felszámított díjat.

A VanEck döntése, ami várhatóan 2025. március 31-ig marad érvényben, egy olyan időszakban érkezett, amikor az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) éles szemmel figyeli a Bitcoin ETF-ek színterét. Az ETF kezelők között éles játszma folyik, hogy a kezelési költségek szempontjából a legvonzóbb ajánlatot kínálják. Nemrégiben még a Grayscale Bitcoin Trust 2%-os éves kezelési költsége volt a legjobb kínálat, mára azonban az idők megváltoztak, és a díjak 0,30% alá csökkentek, ami újabb kapukat nyitott meg a befektetők előtt.

„Mivel hiszünk a bitcoinban, holnaptól kezdve 2025. március 31-ig díjmentesen lehet majd befektetni a VanEck Bitcoin Trust (HODL) ETF-be” – jelentette be a vállalat.

Ami azt illeti, a VanEck egyáltalán nem zöldfülű szereplő az iparágban. A kriptovaluta eszközök a kezelt üzleti vagyonának mintegy 10%-át teszi ki, és 2017-ben az első között nyújtott be kérvényt az ETF jóváhagyására. A vállalat esetében azonban nem csak a kriptohullám meglovagolásáról van szó. Itt egy mélyebb filozófia áll a háttérben, amely a rövid távú nyereséggel szemben az ésszerű, hosszú távra szóló befektetést támogatja.

Kapcsolódó: A VanEck 10 éven keresztül megosztaná profitja egy részét a Bitcoin fejlesztőkkel

A bitcoin ETF-ek teljes piaci kapitalizációja már több mint 63 milliárd dollár; a kezelt vagyon tekintetében a Grayscale alapja vezet, ám a VanEck is ügyesen mászik fel a ranglétrán. A kezelési költség szempontjából még mindig a Grayscale a legdrágább (1,50%), a többi vállalat 0,19-0,30 százalék közé lőtte be árait.

A jövőre való tekintettel a Bitwise munkatársa azt jósolja, hogy 2024 második felében indul majd be igazán a beáramlás a Bitcoin spot ETF-be, mely iránt már most milliárd dolláros intézmények és vállalatok is érdeklődnek.