Varázsgombák és a Bitcoin: egy német befektető utazása Csodaországba

Úgy tűnik nem csak annak az olasz származású vízvezeték-szerelőnek van szüksége gombákra, hogy még több coint gyűjtsön.

Egy német befektető, aki milliárdokat keresett a Bitcoinon és más befektetéseken elárulta sikere titkát: hallucinogén gombák.

A gombázás a Bloombergnek adott interjúra szerint “az egyetlen értelmes dolog volt, amit az életemben tettem,” magyarázta a 43 éves Christian Angermayer (képen), aki a feltörekvő technológiák vállalataiba fektet, kezdve a bitcointól, az űrutazáson át az örök élet startupokig.

Az Apeiron Investment Group befektetőtársasága a múlt évben hét céget segített tőzsdére, amiken összesen 1 milliárd dollárt kerestek.

Az egyik frissen vásárolt cége Angermeyernek a Compass Pathways gyógyszeripari startup, ami a varázsgombákból kinyert pszilocibin szintetizálásával kíván egy depresszió elleni gyógyszert piacra dobni. Mióta tőzsdére mentek a céggel az elmúlt évben, a cég részvényárfolyama a duplájára emelkedett.

Angermayer voltaképp az egész karrierjét a hallucinogéneknek köszönheti, hála a brit idegtudós David Nuttnak, aki anno bevezette őt Csodaországba. Nutt a szakterülete mellett megrögzött ‘természetgyógyász’ és állítása szerint a pszichotróp gombák jelentik a drogok legártalmatlanabb változatát.

A brit tudós bevezetője után Angermayer nem tudta megállni, hogy ne mélyedjen el jobban a témában, és 2015-ben fogta magát elutazott a barátaival a Karib-térségbe, ahol egyes országokban a hallucinogén gombák még/már szabadon fogyaszthatók, vagy legalább a szabályozatlan kategóriába esnek.

Az élmény állítása szerint felért egy megvilágosodással és a trip tetőpontján Angermayer “végre megértette a Bitcoint.”

És innentől kezdve nem volt megállás. Angermayer sorra hozta a kifizetődő befektetési döntéseket, különösen a korai trendek felismerése terén számít szakértőnek, ezt már a PayPal alapító milliárdos Peter Thiel állítja róla. A német befektető a pénz világa mellett a filmgyártás területén is otthonosan mozog, ezidáig 21 filmnek volt a producere, a legújabb filmje a múlt évben kijött Marcel Marceau életét feldolgozó Resistance.

Természetesen – a Bloomberg által már a következő nemzedék pénzügyi zsenijének aposztrofált – Angermayer sem mindig tesz jó lóra. A személyre szabott rákellenes gyógyszerkutató startup Sensei Biotherapeutics papírjainak értéke 30%-ot esett mióta februárban a közreműködésével tőzsdére ment.

De szerepe volt egy szerencsétlen partnerség tető alá hozásában is a japán SoftBank és Németország egyik legnagyobb pénzügyi csalásának titulált Wirecard között. A Wirecard-ügyben állítólag Angermayer egyik barátja is vétkes, akit még segített is bekerülni a Deutsche Bank vezetőségi tanácsába.

Hogy valóban a gombáknak köszönheti-e a megvilágosodását Angermayer vagy alapból van affinitása a befektetésekhez, az még nem tisztázott, de az biztos: kutatások igazolják, hogy a hallucinogének mikrodózisokban rengeteg betegségre jelenthetnek jótékony hatást, kezdve a depressziótól az Alzheimer-kórig.

Magyarország a hallucinogének legitimalizálása terén orvosi célokra – ahogy lenni szokott – a béke feneke alatt sincs, szemben néhány amerikai szövetségi állammal, Hollandiával vagy épp Csehországgal összehasonlítva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük