Várhatóan ismét növekedhet a bitcoin bányászati nehézség

A Bitcoin bányászati nehézsége nagy valószínűséggel először fog majd a közeljövőben emelkedni hosszabb esés után. Azóta ugyanis folyamatos csökkenést láthattunk, hogy Kína harcot indított a kriptobányászat ellen még májusban. A bennfentesek szerint a bányászati tevékenység erős amerikai bővülésének és a kínai bányászok visszatérésének is köszönhető lesz ez a várható korrekció. Ugye arról már írtunk sokszor, hogy a bányászati nehézség mutatja meg, hogy mennyire nehéz kibányászni egy blokkot és megkapni utána a jutalmat bitcoinban. Minél nagyobb a nehézség, annál több számítási kapacitást kell a bányászoknak befektetni, így csökken a profitjuk is. Minél több a bányászgép a hálózaton, annál nagyobb a nehézség és stabilabb a Bitcoin hálózata.

A bitcoin bányászati nehézség várható emelkedésének mozgatórugói

Május 21-én a kínai központi kormányzat felszólítására a régiós hatóságok elkezdték lekapcsolni a bányászcégeket szerte az országban az áramellátásról. Innentől kezdve aztán mélyrepülésbe indult a bányászati nehézség. Július 17-én már a negyedik csökkenést lehetett regisztrálni. A Luxor nevű amerikai bányászcég szerint azonban a jövő heti korrekció a nehézségben már növekedés lesz, úgy 1,75%-os emelkedés. De más amerikai bányászcégek, a Marathon (az ő növekedésükről itt egy komoly szándéknyilatkozat) vagy éppen a Riot vezetői is osztják ezt a nézetet. Hiszen mindenki egybehangzó véleménye szerint a távozó kínai bányászok többsége most már megtalálta új otthonát. És innentől kezdve nem igazán akarnak még egyszer kiszállni az üzletből.

Viszont ha tényleg felfelé korrigálódik a bitcoin bányászati nehézség, az még mindig az amerikai bányászoknak lesz köszönhető, akik már a kínai leállás előtt is nagy bővülést terveztek. Kutatók és bennfentesek szerint a mostani korrekció trendforduló is lesz. Hiszen a következő időszakban komoly növekedés várható majd a hashrátában. Egy prágai cég elemzése szerint mostanra értük el a mélypontot és innen már felfelé megy majd a nehézség és a hashráta is. Hacsak – tegyük hozzá – nem lesz egy újabb nagy kormányzati beavatkozás vagy valamiféle komoly változás a bitcoin árában. De hogy mikor fog majd a hálózat teljesítménye visszatérni a kínai leállás előtti szintre, az kérdéses, óvatos becslések úgy 12 hónapra becsülik ennek elérését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.