Vége a Satoshi hajónak – fémhulladékként kellett a tulajdonosnak eladnia

Soha nem lesz a digitális nomádok és kriptocégek otthona a Satoshi hajó. A bürokrácia győzött a józan ész felett. 

A Satoshi tengerjáró hajó, amelyet egykor a bitcoin közösség úszó otthonává kívántak alakítani, hamarosan hagyományos tengerjáró hajóként fogja szelni a hullámokat.

A múlt héten a Satoshi megérkezett a montenegrói Bar városába – számolt be a Cruise Industry News. A hajót korábbi tulajdonosai eladták, a TradeWinds jelentése szerint a brit Virgin-szigeteken bejegyzett Wake Asset Co nevű cég vásárolta meg 12 millió dollárért.

De mi is volt a Satoshi hajó?

A korábban Pacific Dawn néven ismert, 1991-ben épített 245 méter hosszú hajót 2020 októberében eladta a P&O hajózási társaság az Ocean Builders nevű cégnek, amely azt tervezte, hogy a Panama-öbölben lehorgonyzott kriptovaluta hajóvá alakítja azt. Ez gyakorlatilag egy innovatív technológiai központja lett volna a digitális nomádoknak.

Az óceánjáró építőinek ambiciózus tervei voltak a Satoshi hajóval kapcsolatban, mely a blokklánc és kriptovaluta cégek és támogatók számára biztosított volna otthont és munkahelyet egyaránt. A társaság összesen 777 kabint hozott volna létre a lakók számára, akik idén januárban költözhettek volna be.

De az álmokból semmi nem lett. 2020 decemberében az Ocean Builders-nek nem sikerült biztosítást kötniük egyetlen biztosítótársasággal sem a volt tengerjáró hajó fedélzetén élő közösség koncepcióhoz. A hajó nem hagyhatta el a panamai kikötőt sem, hiszen a hatóságok feltartóztatták azt. Az Ocean Builders vezérigazgatója, Grant Romundt azt nyilatkozta: “Nem tudunk továbbhaladni az olyan primitív biztosítótársaságok miatt, amelyek nem tudnak alkalmazkodni az innovatív új ötletekhez.”

A hatóságok kijelentették, hogy amennyiben nincs biztosítása a hajónak az üzemeltető társasság nem vehet fel személyzetet, a hajó elveszíti a zászlaját és a nevét is, fedélzetére pedig senki a lábát nem teheti. Hiába próbálkozott a vállalat az összes biztosítónál, mindenhol zárt ajtókra talált. A projekt tervezőinek végül fémhulladék áron kellett eladniuk a hajót a kriptoközösség legnagyobb bánatára.