Hamarosan 2000 embernek kínál otthont a Satoshi hajó

A P&O Cruises Australia volt óceánjáró hajója, a Pacific Dawn fedélzete hamarosan ismét emberektől lesz zajos, de nem úgy, ahogyan azt sokan képzelik. Digitális nomádok, kriptocégek otthona lesz a szebb napokat is megélt hatalmas hajó, amely a Panama-öbölben horgonyzik majd le. 

Az óriási óceanjárót a Ocean Builders nevű vállalat vásárolta meg, amely úgynevezett „lebegő, hálózaton kívüli seapod otthonokat hoz létre.” Az 1991-ben épült hajót, amely karrierjének nagy részét a Princess Cruises és az P&O Australia társaságnál töltötte, a P&O anyavállalata, a Carnival Corporation értékesítette, amely egyébként komoly pofont kapott a járványtól, így minél hamarabb szabadulna flottája egy részétől. Leginkább az idősebb, 25-30 éves hajóktól válik meg a cég, melyekre sokat kellene költenie, mivel ezek már elavult technológiával rendelkeznek.

Chad Elwartowski, az Ocean Builders ügyvezető igazgatója szerint a társasága már november 4-én a Földközi-tengerről elviszi a tengerjáró hajót. A Columbia Cruise Services-szel együttműködve gondoskodik majd a vállalat a hajó ismételt üzembehelyezéséről. Az úszó várost egyébként már átkeresztelték, a bitcoin legkisebb egységének nevét kapta, így a jövőben Satoshi néven kínál majd új lehetőséget a kriptocégeknek és a digitális nomádoknak.

Az Ocean Builders vezetője egyébként ismert bitcoin vállalkozó, aki a Seasteading nevű mozgalom atyja. A férfi 2019-ben szembe ment a thai kormánnyal, amikor 12 mérföldre az ország partjaitól beköltözött új, vízen lebegő otthonába. A thai kormány azzal vádolta meg őt és feleségét, hogy megsértették az ország szuveneritását.

2000 ember élhet majd a hajón

Elwartowski az új projektről azt nyilatkozta: „Várakozással tekintünk Panamában a technológia és az innováció központjának létrehozására. Célunk, hogy kitaláljuk, hogyan lehet fenntartható módon élni a tengeren.”

Szerinte a cél az, hogy egy olyan technológiai központ legyen ez hajó a vállalkozók, a digitális nomádok és a különféle kriptovaluta vállalatok számára, akik ellenőrzött környezetben szeretnék technológiájukat tesztelni. Az Ocean Builders azt állítja, hogy a hajón rendelkezésre állnak majd kabinok a nyaralók és a kutatók számára is.

A Crypto Cruise Ship néven is emlegetett Ocean Builders azt tervezi, hogy november 5-én kezdi meg a kabinok árverését. A vásárlók teljes, határozatlan idejű tulajdonjogot szerezhetnek kabinjaikhoz. A működési költségek fedezésére havi díjat kell majd fizetniük és olyan szabályok vonatkoznak majd a közösségi terek használatára, mint amelyeket a hagyományos társasházakban hoznak. Az első körben 200 kabin kerül majd értékesítésre, melyek megvásárlására november 5. és 28. között lehet jelentkezni. A kabinok ára 25 ezer és 50 ezer dollár között mozog majd. Összesen 777 kabin áll rendelkezésre a Satoshi hajón, amely összesen 2000 embernek tud otthont adni.

Elwartowski hozzátette: “A gyermekes családokkal kapcsolatban úgy gondoltuk, hogy az erkéllyel rendelkező vagy óceánra néző szobát a szülőknek kínáljuk, és az előszoba túloldalán lévő olcsóbb belső szobát pedig a gyerekeiknek.”

A fedélzeten élők a hajó összes szolgáltatását igénybe vehetik, az éttermektől a bárokon át, a társalgókig és kaszinókig. A kereskedelmi egységeket más külső vállalkozások üzemeltetik majd. Mivel a kabinok nem rendelkeznek konyhával, így az ott lakók 20%-os kedvezményt kapnak majd a hajón lévő éttermekben. A Satoshi hajó nevéhez híven minden fedélzeten lévő vendéglátóhelyen és üzletben lehet majd bitcoinnal fizetni. Az Ocean Builders azt mondta, hogy ők csak kihasználják a turizmus jelenlegi visszaesését. A hajó a Panama-öbölben fog maradni, ahonnan nagyjából 30 perc alatt lehet majd eljutni komppal Panamavárosba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.