Vége lett a nagy venezuelai álomnak: viszlát Petro!

A venezuleai nemzeti kriptovaluta, a Petro (PTR) január 15-én végleg befejezi működését. Venezuelában 2018-ban vezették be, hogy segítségével megkerülhetőek legyenek az országot sújtó amerikai szankciót, de komoly népszerűségre sosem tett szert. A Petro leállítását a kriptonak szentelt weboldalon jelentették be helyi sajtóorgánumok szerint, bár a weboldal már nem elérhető.

A Petro szomorú utat járt be, most végleg vége

Az államilag kontrollált, olajfedezettel bíró Petro a nemzeti fiat pénz, a bolivár teljes bedőlése után indult el, megpróbálva követni a már nagyon népszerű bitcoin útját. A létrehozását maga az elnök, Nicolas Maduro rendelte el, bár az ország parlamentje a bevezetés ellen szavazott. 2020-ban érte el teljes funkcionalitását, de Maduro minden szándéka ellenére nem sikerült külföldi használatát elérni. A fő célcsoportot jelentő, Bolivári Szövetség a mi Amerikánk népeiért (ALBA) csoportosulás 10 tagállamában sem indult el a használata. Így főleg a hazai, belföldi használatát igyekeztek propagálni az országban, kevés sikerrel. Nem is lett hivatalos fizetőeszköz, tehát mindenki saját döntése alapján fogadhatta el. Még az ország legnagyobb bankja, a Banco de Venezuela is csak azután fogadta el fizetéshez, miután az elnök rendelettel kényszerítette erre a pénzintézetet.

Nagy csapás volt a petróra, hogy 2020. júniusában az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal 5 millió dolláros pénzdíjat tűzött ki Joselit Ramirez Camacho fejére. Ő volt a Petro felügyeletét ellátó Kriptoeszközök Nemzeti Felügyelet vezetője. Azzal vádolták, hogy kapcsolatban állt kábítószerkereskedő hálózatokkal. Ramirez Camachót 2023. márciusában tartóztatták le Venezuelában a nemzeti olajiparon belüli pénzügyi visszaélések vádjával, és az általa vezetett ügynökséget átszervezés miatt bezárták. Az ügynökség elleni nyomozás az országban működő kriptotőzsdék és bányászati műveletek bezárását is eredményezte. A petro nem volt központi banki digitális valuta (CBDC). A venezuelai központi bank 2021-ben bejelentette egy CBDC létrehozásának tervét, de ezek a tervek soha nem valósultak meg.