Venezuela kivezeti a nemzeti kriptovalutát, a petrót

Öt éven keresztül küzdött azért, hogy életben maradjon, de most úgy tűnik, hogy Venezuela nemzeti kriptovalutája, a Petro beadta a kulcsot végleg. A bennfentes információk szerint a végleges lezárást majd a venezuelai Kriptoaktívák Felügyelete (Sunacrip) fogja végrehajtani. A Sunacrip felelős az országban a virtuális eszközök szektoráért. A Petro egy olyan kriptopénz, amelyet a venezuelai olaj- és ásványianyagárakhoz kötöttek.

A Petro egyre gyorsabban halad lefelé a lejtőn

Elég sok botrány volt már körülötte, legutoljára az, amikor korrupciós ügyletbe keverték az ország állami olajvállalatával. Ez csak fokozta a bizalmatlanságot a blokklánc iránt, amelynek működése egyébként május végén teljesen le is állt pár napra. A váratlan leállás előtt a PetroAppban azt láthatták a birtokosok, hogy a Petro értéke közel 50%-ot veszített értékéből. Mindezt annak ellenére, hogy a kormány hivatalos weblapja szerint 60 dollárt ér egy darab Petro coin. Jelenleg tehát zajlik annak tervezése, hogyan lehetne kivezetni a venezuelai állami kriptot, és hogyan lehet majd elszámolni a Petro hitelezőivel szemben fennálló állami tartozásokat. Ezen hitelezők közé a nagy áruházláncok is beletartoznak, amelyek integrálták a Petrót, mint fizetési módot.

A legvalószínűbb terv szerint a tartozásokat a helyi fiat pénz, a bolivár átváltási rátájával értékelnék és rendeznék, ami még inkább értékcsökkentő hatású lesz, hiszen a bolivár teljesen értéktelen a dollárhoz képest. A Petro megszüntetéséről szóló döntésnek valószínűleg köze lehet azokhoz a tárgyalásokhoz, amelyek a venezuelai társadalmi-politikai krízis felszámolását célozzák. A kripto első körben alternatív fizetési módként jelent meg és többféle kritikus tranzakció esetén is lehetett használni. Viszont megmaradt belföldi rendezési eszköznek, még a szövetséges államok sem vettek részt Petro-tranzakciókban. A fentebb már említett korrupciós botrány eredményeként több kriptotőzsdei fiókot felfüggesztettek a kriptobányászati tevékenységgel együtt. A kaotikus helyzetben le is állt pár napra a Petro blokklánca. És bár néhány nap után újra működni kezdett, az irányában fennálló, amúgy is lecsökkent bizalom teljesen összeomlott.