Végre nem kell a Facebook manipulációját elviselnünk – itt a Zion

Arról nem nagyon kell bemutatót tartani, hogy a nagy technológiai cégek milyen szinten uralják napjainkban a közösségi portálokat. Gondoljunk bele, a Twitter simán letiltotta az amerikai elnököt vagy éppen a nigériai elnököt, amikor szabályzatba ütköző posztokat tettek közzé. De nem kell ilyen magas szintre menni, nagyon sok magánszemély és cég profilját tiltják le pillanatok alatt mindenféle magyarázat nélkül. Erről itt a Bitcoin Bázison is mesélhetnénk. Ráadásul ezeken az oldalakon komoly adatgyűjtés is zajlik, plusz folyamatos a vita a tartalomkészítőkkel a bevételek megosztásáról és azok kifizetéséről. Egy friss bejelentés szerint azonban ennek már nem muszáj így lennie.

Elindult a független és szabad közösségi oldal, a bitcoin alapú Zion

Ma ugyanis a bitcoin alapú közösségi háló, a Zion elindult. Ha valakinek ismerős a név, az nem meglepő, ez volt az utolsó, emberek által kontrollált város a gépek által uralt Földön a Mátrix-filmekben. A Zion nem fog adatokat gyűjteni, nem korlátozza a szólásszabadságot és nem tart vissza pénzösszegeket a tartalomkészítőknek járó összegekből. A weboldala szerint a Zion egy olyan applikációt kínál, ahol a felhasználók videókat és mémeket tudnak közzétenni, csatlakozhatnak közösségekhez és hozzáférésük lesz egy bitcoin tárcához is. A platform használatához a felhasználóknak fenn kell tartaniuk a saját node-jukat a Lightning hálózatán, ami a bitcoin második rétegének, második szintű platformjának számít.

Itt ugye szinte azonnali fizetésekre van lehetőség, azáltal, hogy a felhasználók között csatornákat hoz létre a Lightning és az egyenlegeket csak a csatornák lezárása után rendezi a fő blokkláncon. A felhasználók saját maguk is elindíthatják a saját node-jukat vagy bérelhetnek egyet a közösségi oldaltól magától is. A Zion alkotója, Justin Rezvani szerint jelenleg 1000-nél is több Lightning node fut a Zionnal és a kapacitás minden egyes hónapban duplázódni fog a tervek szerint. És hogy hogy lesz ebből pénze a Zionnak?

Zion

A Zion haszonszerzési elve

Egyrészt a node-ok biztosításából valamint a hálózati díjakból, tehát abból, hogy lehetővé teszi a Lightning hálózati fizetéseket a felhasználók között. De a legfontosabb mégis az a tény, hogy a Zion segítségével a felhasználók közvetlenül a tartalomkészítőknek adhatnak majd bitcoint a Lightningon keresztül.

Ebből pedig a platform nem fog egy fillért sem levágni, nem úgy, mint napjainkban a legtöbb közösségi oldal. Továbbá a tartalomkészítőknek sem kell éjjel-nappal személyes adatokat gyűjteniük, manipulatív algoritmusokat használniuk és eladniuk a nehezen megszerzett közösségi figyelmet reklámozóknak. Ezzel a lehetőséggel pedig új távlatok nyíltak meg a bitcoin előtt is. Hiszen még mindig sokan úgy gondolnak rá, mint egy befektetési eszközre vagy fizetési eszközre. De közben a szólásszabadságot, tartalomkészítést és ötletek cserélését is segítheti a Zionhoz hasonló platformokon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük