Végül csak egy Bitcoin maradhat?

A különböző előnyöket biztosító kriptovaluták piaca valószínűleg nagyobb, mint amit a Bitcoin digitális aranyként kínál – mondja Paul Brody, az EY tanácsadócég blokklánc üzletágának vezetője.

EY blokklánc üzletága a kriptovaluták további terjedését jósolja

Paul Brody, az EY blokklánc üzletágának vezetője jelentős elmozdulásra számít a kriptovaluták és blokkláncok világában. Kihangsúlyozva, hogy bár jelenleg a Bitcoin „digitális aranyként” dominál a piacon, a szélesebb fogyasztói és üzleti előnyöket biztosító kriptovaluták potenciális piaca valószínűleg bővülni fog a jövőben.

Az egyik kulcskérdés a kriptovaluta és a blokklánc technológia következő korszakával kapcsolatban az alábbi:

Hogyan fog az összes tőke eloszlani a digitális eszközök piacán belül, amint ezek az eszközök egyre jobban szabályozottak lesznek?

A világ pénzügyi és üzleti eszközeinek több mint 90%-a „on-shore”-nak minősül. Vagyis olyan entitások és személyek tulajdonában és kezelésében vannak, akik ugyanazokban az országokban élnek, ahol megvásárolják és eladják őket. Azaz a nemzetközi tranzakciók mindössze az eszközök 10%-át érintik.

Brody felveti a kérdést:

A szabályozás javulásával hogyan lehet a tőkét beépíteni a digitális eszközökbe?

Bitcoin vs Ethereum

A tanácsadó cég vezetője azzal érvel, hogy az Ethereum, mint technológiai platform valószínűleg domináns lesz a méretezhetősége és a programozási szabványok miatt. A Bitcointól eltérően, amely elsősorban az aranyhoz hasonló értéktárolóként működik, az Ethereum fő keresleti mozgatórugója a tranzakciók rugalmassága. Brody úgy véli, hogy a digitális eszközök túlnyomórésze a jövőben az Ethereum ökoszisztémán belül fognak létezni.

Ami a Bitcoint illeti, Brody elismeri, hogy már most is jelentős erőfeszítéseket tesznek a fejlesztők funkcionalitás bővítésével kapcsolatban. Például a Layer 2 megoldások is ezt a funkcionalitás bővülést hivatottak segíteni. Azonban Brody szerint ezek nem változtatják meg alapjaiban a Bitcoinról alkotott képet. Azaz az értéktároló státuszát.

Noha számos Bitcoin klón létezik, valójában csak egy igazi Bitcoin létezhet. Ugyanúgy, mint az arany is domináns a nemesfémek piacán.

A globális aranypiac teljes piaci kapitalizációját 13,7 billió dollárra becsülik. Az ezüst összértéke ezzel szemben csak 1,3 billió dollár. Egy nagyságrend választja el tehát az aranyat a következő alternatívától. Ezért Brody úgy véli a Bitcoin egy nagyságrenddel magasabb pozíciót tud majd megőrizni a piacon, mint bármely más alternatív kriptoeszköz a jövőben.

Új korszak indul a szabályozás elterjedésével

Brody két következményt emel ki a kriptovaluták új korszakában, ahol a növekedést a folyamatosan alakuló szabályozói környezetben kell végrehajtani.

Először is, az, hogy új kriptovaluták jelennek meg a piacon, egyáltalán nem garancia a sikerre. Mivel a Bitcoin már betölti a digitális arany szerepét, minden más alternatíva csak másodlagos szerepet tud betölteni, még siker esetén is, ha ugyanebben a piaci szegmensben versenyez.

Másrészről a digitális eszközök világa sokkal nagyobb is lehet, mint az arany digitális változata. Az olaj (jelenleg) nélkülözhetetlen a globális gazdaság számára, és önmagában tízszer nagyobb, mint az arany. Az olaj piaca évente 1,7 billió dollár bevételt termel (nem tévesztendő össze a piaci kapitalizációval!). A nettó új növekedési lehetőségek valószínűleg sokkal nagyobbak lesznek, ha valami olyasmit hoznak létre, amelyet a fogyasztók használnak is, vagy amire a vállalkozásoknak szükségük van. Ez a piac pedig sokkal nagyobb, mint pusztán a tartalékeszközök birtoklása. Itt vannak a valódi növekedés lehetőségei a jövőben.

Összegzésképpen az EY blokklánc üzletága a vezetőn keresztül azt sugallja, hogy bár a Bitcoin megőrizheti dominanciáját digitális aranyként a piacon, a kriptovalutáknak és a blokklánc technológiának bőven van tere a szélesebb körű alkalmazások felé fejlődni. Főleg azoknak a projekteknek, amelyek kézzelfogható előnyöket biztosítanak a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak egyaránt.