Venezuela államosítja a petrót, kriptovaluta alapú fizetési rendszert fog bevezetni

Venezuela elnöke, Nicolas Maduro nem sokkal korábban jelentette be, hogy az olaj fedezetű kriptovalutáját, a petrót elszámolási egységként fogja használni a nemzeti olajtársaság, a PDVSA. A kormány ezalatt egy új fizetési rendszeren dolgozik, mely segítségével a munkavállalók petróban kaphatják a bérüket bolivár helyett.

“A következő hétfőtől kezdve Venezuelának lesz egy második elszámolási egysége, ami a petró árán és értékén alapul. A köztársaság második elszámolási egysége lesz és a PDVSA-nknál az olajszektorban kötelező elszámolási egység lesz,” jelentette be Maduro.

Lecserélésre kerül Venezuela nemzeti fizetőeszköze, a bolivár, és új valutát a sok sebből vérző tokenhez, a petróhoz rögzíti.A petrót még 2018 februárban mutatták be egy előértékesítés alkalmával, hogy külföldi tőkét vonzzon a venezuelai gazdaságba és megkerülje az EU és USA által kiszabott gazdasági szankciókat. Elsődleges célja, hogy enyhítsen a romokban heverő gazdaság bajain lévén a bolivár már 2017 óta hiperinflációval küzd.

A nemzeti kriptovaluta a kezdetektől fogva gyanús mind nemzetközi, mind venezuelai környezetben. A Nemzeti Gyűlés számos tagja jelezte, a petró potenciálisan illegális és a fehér könyve nem tartalmaz elegendő részletet. A bajok a kriptovaluta körül tovább nőttek, mikor 2018 márciusban Trump megtiltotta a petróval való kereskedést.

Egyesek a kriptovaluta védelmében megemlítik, hogy a petróval olcsóbbá válik az adófizetés és az elszámolások az állami szerveknél és hogy a koint könnyen és gyorsan lehet amerikai dollárra váltani.

A kriptovalutákat gyakran ábrázolják gazdasági felszabadító eszközként a mindennapi venezuelai életben. A Bitcoin Magazine nem sokkal korábban számolt be a venezuelai lakos,  Hector történetéről, aki egy 0,5 nano (mindössze 2 dollár) adományban részesült ami később 950$ dollár értékű adományra gyarapodott. A kriptoadomány segítségével élelmet és alapvető cikkeket tudsz beszerezni a családjának, ami Venezuelában normális körülmények között nagyon nehéz.

“Édesapám átölelt, mert óriási megkönnyebbülés volt mindannyiunk számára” mesélte a hírportálnak. “Öten élünk egy fedél alatt, négyen vagyunk felnőttek és különböző területeken dolgozunk. Minden egyes hónapban miután megkaptuk a fizetésünk az összeg nem volt elég, hogy az alapvető megélhetési cikkeket és ennivalót megvegyük. Pár napja fogytunk ki az ennivalóból. Itt mindennapos hogy hat vagy hét nappal a fizetés után nincs mit enned.”

Venezuela nemzeti fizetőeszköze, a bolivár a legértéktelenebb deviza a világon. Maduro szerint egy új fizetési rendszer stabilizálhatja a bérezést és megemeli a lakosság vásárlóerejét, ami pozitívan hathat az ország megroggyant gazdaságára.

“2020-ra az ország képes visszaállítani a gazdasági és társadalmi stabilitást és jólétet,” jelentette be Maduro. “Egy új forradalmi és humánus gazdasági modellt építünk, ami egyben új gazdaságstratégiai és új gazdasági modellel is rendelkezik. Augusztus 20-án egy új korszak kezdődik. Valós időben Venezuela állampolgárai tudni fogják a bolivár és a petró árfolyamát amit a központi bank tesz közzé. Szintén értesülni fognak részleteiben a fizetési rendszerről és augusztus 20-a után a petróhoz kötött árak is napvilágot látnak. A spekulációnak vége!” közölte az elnök a kriptovaluta bevezetése kapcsán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.