Venezuela elkezdte megadóztatni a kriptovaluta utalásokat

A venezuelai kormány elkezdte szabályozni és megadóztatni a kriptovaluta utalásokat. A szabályozó havi limitet állított fel és akár 15%-os jutalékot is elkérhet a tranzakciók összege után. Emellett egy átfogó nyilvántartást is létrehozott, melybe minden helyi kriptovállalkozásnak regisztrálnia kell.

A Sunacrip nevű venezuelai szabályozó pénteken jelentette be, hogy új szabályozás lépett életbe a kriptovaluta utalásokra vonatkozóan. A szabályozást részletező törvényt az ország hivatalos közlönyében publikálták a 41.581 szám alatt.

A törvény meghatározza “a kriptovaluta utalások küldésére és fogadására vonatkozó eljárásokat és feltételeket a Venezuelai Bolivári Köztársaság területén,” állt a Sunacrip közleményben.

A törvény értelmében:

Az utalás küldője pénzügyi jutalékot köteles fizetni a Sunacrip-nek, melynek összege maximális 15% a teljes utalt összeg függvényében.

A minimális jutalék tranzakciónként 25 eurócentnek felel meg. A Sunacripnek egyben jogában áll utalási korlátozásokat bevezetni szuverén bolivárban, tarifákat meghatározni és adat kérni a küldő és a címzett személyazonosságának meghatározásával kapcsolatban, írta a helyi híroldal, a Criptonoticias.

“Egy új technológiát eleinte mindenki használ, mert divatos, de később csak azok maradnak, akiket igazán érdekel a dolog, és tényleg van érzékük hozzá. Mindig van egy időszak, amikor egy újdonságra mindenki rákattan.”Will Smith

A havi utalási limit 10 petrónak (PTR) felel meg. A petro Venezuela hírhedt nemzeti kriptovalutája, melynek fedezetét egy olajból, aranyból, gyémántból és más ásványkincsekből álló árukosár adja. A limit körülbelül 600 dollárt [170 000 HUF] jelent havonta és az ezt meghaladó összegeket be kell jelenteni a Sunacrip szabályozónak és külön jóváhagyást kell kérni rá. A maximális jóváhagyható összeg 850 000 HUF lehet.

A szabályozó közleményt követően sokan a Twitteren adtak hangot elégedetlenségüknek. Egyesek szerint a szabályozás abszurd, és szinte borítékolható, hogy a hatóság nem lesz képest betartatni a hiperinflációval, gazdasági válsággal és korrupcióval sújtotta országban. Mások szerint az abszurd szabályozás egy olyan technológiát próbál központosítani, ami alapvetően peer-to-peer fizetési megoldás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.