Venezuelában a Burger King bitcoint is elfogad a whopperért

December 30-án jelentették be, hogy a venezuelai Burger King éttermekben bitcoinnal (BTC), etherrel (ETH), litecoinnal (LTC), binance coinnal (BNB), dashhel (DASH) és tetherrel (USDT) is lehet fizetni a menükért.

Összesen 40 étteremben lehet vásárolni kriptókkal a Cryptobuyer latin-amerikai kereskedési platform és a Burger King partnerségének köszönhetően. Az étteremlánc PoS (point-of-sale) termináljait már átállították a kriptós vásárláshoz.

A Cryptobuyer egy panamai bejegyzésű fizetési platform és bitcoin ATM szolgáltató. Magánszemélyeknek és vállalatoknak kínál automatizált kriptovaluta váltást fiat pénzekre.

“Örömmel számolunk be a kereskedelmi szövetségről a @BurgerKingVE -vel,” jelentette a vállalat egy tweetben.

Venezuelát továbbra is súlyos gazdasági szankciók sújtják, aminek kikerülésére kriptovalutákat kíván használni. A kormány közben tiltja a nemzetközi fizetési módszereket (mint PayPal) és korlátozásokat vezetett be a devizaváltásra.

A petro, az ország ellentmondásos nemzeti kriptovalutája, lenne az egyik fegyver a gazdasági válság és a szankciók leküzdésére, ám eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Venezuela elméletben támogatja a kriptovaluta adoptációt az országban, de személyazonosításhoz és limitekhez köti használatukat. Ezért is fordulnak nagy számban a venezuelaiak az olyan kriptókhoz, melyeket a kormány nem tud korlátozni, vagy limitálni a használatukat. A két legelterjedtebb kriptó az országban a bitcoin és a dash, melyek valós elterjedtséggel rendelkeznek az országban. Több tucatnyi nagyvállalat fogadja el, mint fizetőeszköz, még a magas volatilitásuk ellenére is.

Különösen a P2P (peer-to-peer) váltás virágzik az országban. Lévén a hivatalos papír fizetőeszköz, a bolivár értéke a béka feneke alatt, sok venezuelai a Bitcoint elsősorban mint értékőrző és menedékeszköz használja.