Venezuela ‘Tescója’ már bitcoint is elfogad

Ahogy egyre mélyebbre süllyed Venezuela a hiperinfláció posványába, úgy fordul egyre több vállalkozás az ország egyetlen viszonylagos értéket képviselő eszközeihez, a kriptopénzek felé. Egy helyi bevásárlóközpont, Venezuela ‘Tescója’ már kriptovalutákat is elfogad.

Venezuelában a kriptóknak áll a zászló

Eddig Venezuela kapcsán a csúfos kudarcot vallott nemzeti kriptopénzről, a petróról, az átlagemberek rekordnagyságú bitcoin tranzakciós volumenéről és a DASH térhódításáról írtunk, de ahogy nő az emberek és a vállalkozások elkeseredettsége, úgy jelenik meg a kriptovaluta is az országban. A pár hónapos frissen kibocsátott szuverén bolivár, melynek az árfolyama a petróhoz lett rögzítve szintén nem talált túl lelkes fogadtatásra, annyira nem, hogy  egy helyi gigaáruház, a TRAKI, állítólagosan már kriptovalutákat is elfogad.

Egy Reddit bejegyzés alapján a poszt megosztója 884 darab terméket vásárolt, iskolafelszereléseket és ruhákat nem több mint 260 dollárnyi bitcoinért. A pénzt állítólag a Reddit community dobta össze az ország gyerekeinek megsegítésére.

“Való világi elfogadottság és való világi segítség” áll a fórum bekezdésben ahogy a felhasználók a tranzakciók hasheivel kommentálták az adomány elküldését. Bitcoin mellett az áruház DASH-t, ethert, litecoint és bitcoin casht is elfogad.

 

Venezuela bukott fiskális politikája

Az ország és vezetősége egyértelműen kudarcot vallott fiat fizetőeszközével. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint 2018-ra 1 millió százalékos infláció várható, az árak 18 naponta duplázódnak.

A következő beszédes képet pedig Nick Szabo, magyar származású kriptográfus, a bitcoin szellemi atyja osztotta meg:

A táblázatban ugyan még nem szerepel Venezuela, de ha így folytatja, hamarosan örökös helyet bérel ki a listán. Mi magyarok pedig, ugyan 70 év hosszú idő, az elkövetkezendő generációk gyorsan felejtenek, dupla olyan fontos lenne olyan fizetőeszközöket használni, melyek értéke inkább nő mint csökken az évek telésével.