Veszélyben a globális kávétermesztés?

Carmen Alvarez szomorúan nézi az ötéves kávénövény levelein megjelenő széles barna foltokat. „A hamu jó a kártevők ellen” – mondja. Carmen és férje, Francisco Mamani, már harminc éve termesztenek kávét a bolíviai Amboro Nemzeti Park közelében. Az évek során sok környezeti kihívással kellett megküzdeniük.

A kávétermesztés kihívásai

A kávé mindig is érzékeny növény volt, amely speciális mikroklímát igényel a növekedéshez. A gombás betegségek és kártevők elleni küzdelem a mindennapos munka része. A világ kávéövezetében dolgozó termelők jól ismerik ezeket a problémákat. Minden szezon új kihívásokat hoz.

A globális kávépiac

Az Expert Market Research szerint a globális kávépiac értéke tavaly 138 milliárd dollár volt. A FairTrade szerint az iparág legalább 70 országban mintegy 125 millió embert foglalkoztat. Az Egyesült Államokban a kávé 2,2 millió munkahelyet teremt és több mint 100 milliárd dollár bérjövedelmet generál a National Coffee Association szerint.

Változó időjárás és szaporodó betegségek

Mrs. Alvarez elmondta, hogy az esős és száraz évszakok egyre kiszámíthatatlanabbak, különösen az elmúlt években. Ennek következtében a kávét érintő fertőzések és betegségek nehezebben előrejelezhetők és kezelhetők. Az Alvarez család, amely a Buenavisteno nevű kávépörkölő céget is működteti, nincs egyedül ebben a küzdelemben.

A kávérozsda-vész terjedése

A kávérozsda nevű gombás betegség, amely az Arabica fajtákat támadja meg és gyorsan terjed, különösen nagy kihívást jelent a termelők számára. A kávérozsdát először 2023 augusztusában észlelték Szaúd-Arábiában, a Jazan régióban található Fyfa körzet ültetvényein. Az Egyesült Államok évente 200 000 zsák (60 kilogrammos) pörkölt és őrölt kávét importál a Közel-Keleti országból az USDA szerint.

Egyes kávéfajok kihalásának kockázata

A Science nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerint a növekvő betegségek és a változó időjárási minták miatt az összes kávéfaj csaknem 60 százalékát a kihalás veszélyezteti. Egy 2012-es tanulmány megjegyezte, hogy a vadon élő Arabica fajták – amelyek sokak szerint a legjobb ízűek – akár az évszázad vége előtt kihalhatnak.

Hármas fenyegetés

A Fairtrade America ügyvezető igazgatója, Amanda Archila szerint a következő 25 év során a kávétermesztésre legalkalmasabb régiók száma a felére csökkenhet. A Fairtrade szerint Brazília, Vietnam, Indonézia és Kolumbia különösen érintett a változó hőmérsékletek miatt. Archila elmondta, hogy a termelőknek drámai változásokat kell végrehajtaniuk a gazdálkodásban, vagy rosszabb esetben akár fel is hagyhatnak vele.

„Ez azt jelenti, hogy egyes gazdák jobban alkalmazkodó növényeket termeszthetnek, vagy új területekre költözhetnek. Mások esetleg teljesen felhagyhatnak a gazdálkodással, és stabilabb, jövedelmezőbb munkát kereshetnek.”

Alkalmazkodási stratégia

Néhányan azonban nem szeretnék feladni a többgenerációs gazdaságaikat. Mrs. Alvarez szerint családja kreatív megoldásokkal próbálja megoldani a kávétermesztés problémáit. Különböző termékeket készítenek a betegségek ellen, mint például hamu, mosószappan, mész és kén. Emellett Castillo fajtát ültetnek, amely ellenállóbbnak bizonyult.

Mrs. Alvarez elmondta, hogy a régióban a „damping” kifejezést használják azokra a hirtelen, kiszámíthatatlan időjárás-változásokra, amelyek súlyosan károsíthatják a kávénövényeket. Az ilyen időjárási körülmények különösen az egyévesnél fiatalabb csemetéket viselik meg, de az extrém időjárás hosszabb időszakok során az öt évesnél idősebb, jól megerősödött növényeket is károsítja.

“Ez hatással van a kávé növény szárára, gyorsabban kiszárad tőle,” mondta. Amikor megkérdezték, hogyan kezeli a „damping” jelenséget, elmondta, hogy különböző módszerekkel próbálkoznak. Eddig megfigyelte, hogy a fahamu jól működik az időjárási változások által megbetegített növényeknél.