Kolumbiában a kávészerető közösség építi a bitcoinos közösséget

Azt tudjuk, hogy Dél-Amerikában kifejezetten magas a kriptok elfogadása, több országot is maximálisan kriptobarátnak nevezhetünk. Kolumbiáról talán kevesebbszer esett szó ebben a kontextusban, pedig itt is komoly közössége van a kriptoknak és főleg a bitcoinnak. Egy tökéletes példa erre José Luis Garcia, helyi vállalkozó, aki még októberben indította el a Lightning Koffee nevű startupját Medellínben, Kolumbia kávéfővárosában. A bitcoinosok kávéjának nevezett kávéját helyi termelőktől vásárolt kávéból, helyben készíti és bízik benne, hogy ezzel segít elvetni a bitcoin iránti érdeklődés magvait a helyi lakosságban.

Kolumbiában is sok még a tennivaló a bitcoin elfogadása tekintetében

A Lightning Koffee nevű vállalkozásnál jelenleg csak kriptovalutákkal lehet fizetni. Ahogy García mondta, nem érdekli, ha valaki shitcoinnal fizet, azt is ugyanolyan pénznek tekinti. Tervei szerint hamarosan majd Visa és MasterCard fizetési lehetőségeket is indítani fog, akkor viszont majd leáll a bitcoinon kívül más kriptok elfogadásával. És nem ez az első ilyen startup Medellínben. Még 2022. júniusában indult az első kriptos étterem, a Mind Cafe Medellín legfelkapottabb részén. Itt amellett, hogy lehet bitcoinnal és Lightninggal fizetni, a vendégek alámerülhetnek egy metaverzumos környezetben is, ahol saját avatart készíthetnek és kolumbiai ételeket vehetnek bitcoinnal.

A helyi bitcoin maximalista közösség tehát növekszik, viszont a helyi viszonyokat jól ismerő kriptosok szerint az áttörés még messze van. A lakosság jelentős része ugyanis nem járatos annyira a pénzügyekben, hogy felfogja miért nem jó neki a gyengélkedő peso és milyen megoldást jelentene a Bitcoin. A legtöbbet még mindig csak spekulatív eszközként tekintenek a BTC-re. Pedig tökéletes eszköz lenne arra is a bitcoin, hogy elvegye a teljes kontroll hatalmát a korrupt politikusoktól. Jelenleg hivatalosan még mindig csak hat helyen lehet Medellínben fizetni bitcoinnal, Kolumbiában pedig 106 helyen összessen. Salvadorban 450-nél is több üzlet fogad el BTC-t. A legtöbb üzlet egyébként nem szabályozási kérdések, hanem az árfolyam volatilitása miatt vonakodik elfogadni fizetéshez a bitcoint.