Veszélyben van-e a Bitcoin a kvantumszámítógépek miatt?

Bajban van-e a Bitcoin a kvantumszámítógépek miatt? Az amerikai kormány szerint a kvantumszámítógépek mindjárt itt vannak, egy kormányszervezet szerint a kriptovaluták titkosítását is nemsokára feltörhetik. Ám a kriptovaluta-programozók is készülnek erre. A Bitcoin rendszere pedig eleve védve van – de csak ha megfelelően használod.

Az amerikai Kiber- és Infrastruktúra-biztonsági Ügynökség (CISA) jelentése szerint bár a kvantumszámítógépek még nem képesek feltörni a nyilvános kulcsú titkosítási algoritmusokat, az állami és magánszervezeteknek fel kell készülniük a jövőbeli fenyegetésekre. A legtöbb mai digitális kommunikáció, beleértve a kriptovalutákat is, nyilvános kulcsú titkosítást használ. A CISA úgy véli, hogy amikor a kvantumszámítógépek nagyobb számítási teljesítményt és sebességet érnek majd el,

képesek lesznek feltörni a ma használatos nyilvános kulcsú titkosítási algoritmusokat.

Az ellenség is használni fogja

Az amerikai kormány figyelmeztet, hogy nemzetállamok és magáncégek egyaránt aktívan kutatják a kvantum-számítástechnikát, és ez veszélyeztetheti a jelenleg alkalmazott kriptográfiai szabványokat. Egy napon a kvantumszámítógépek feltörhetik a kriptovalutákat – a többi kommunikációs eszközzel, például az e-mailekkel, az üzenetküldő szolgáltatásokkal és az online banki szolgáltatásokkal együtt.

A jelentésben hangsúlyozzák, hogy szükség van a “posztkvantum kriptográfiára” való áttérésre (“post-quantum cryptography”), méghozzá minél előbb.

Ne várjunk a cselekvéssel, amíg a kvantumszámítógépeket ellenfeleink már használják figyelmeztetnek.

Egyre szuperebb kvantumszámítógépek

Azóta folynak viták arról, hogy a kvantumszámítógépek képesek lesznek-e feltörni a nyilvános kulcsú titkosítást, amióta a tudósok 1998-ban előrelépést értek el az első kvantumbitpár (qubit) összekapcsolásában – írja a Bitcoin.com. Ám 1998 óta a “szuper kvantumszámítógépek” is sokat fejlődtek.

A kvantumszámítógépek izgalmas új lehetőségeket nyitnak meg, de következményei közé tartoznak a jelenlegi kriptográfiai szabványokat fenyegető veszélyek is.

Készülnek a kriptovaluta-programozók is

Az olyan kriptovaluták, mint a Bitcoin, korszerű titkosítási módszereket használnak, de az évek során többször elhangzott, hogy “posztkvantum titkosítással” kell védeni a technológiát. Amikor 2020-ban a Honeywell cég új, hatékonyabb kvantumszámítógépet épített, a kriptósok lázasan kezdték megvitatni a kvantumszámítógépek lehetséges jövőbeli hatásait a Bitcoinra és a 256 bites titkosításra.

Néhány kriptovaluta támogatói pedig már el os kezdték az előkészületeket. A Cambridge Quantum Computing pedig a Honeywell-lel közösen dolgozik egy olyan projekten, amely állítólag bármely blokklánc-hálózatra alkalmazható.

Hány év múlva lesznek nyakunkon a kvantumgépek?

Egyes kutatók abban hisznek, hogy a nagyméretű kvantumszámítógépek soha nem fognak megvalósulni. Más tudósok szerint viszont sokkal közelebb vannak, nagyjából öt év múlva jöhetnek el. Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) szerint viszont a 15 év reálisabb becslés.

Eközben az Ethereum fejlesztői a Hyperledger Foundation “Ursa” nevű elosztott főkönyvi projektje során a kvantumszámítógépeknek való ellenálló képességet is kutatják. (A kvantumszámítógépek utáni világra készülő kriptográfusok úgy vélik, hogy az olyan titkosítási technikák, mint az AES-128 és az RSA-2048 nem nyújtanak majd megfelelő biztonságot.)

Bitcoin, kvantumszámítógépek és Satoshi Nakamoto zsenialitása

Egy Bitcoin-cím létrehozása úgy történik, hogy a nyilvános kulcsodat több hash-függvényen futtatod le – idézik Chris Pacia szoftverfejlesztőt. Így a Satoshi Nakamoto által alkalmazott SHA256-os titkosítás félelmetes ellenfél a posztkvantum-világgal szemben.

A bitcoin-címed csak a nyilvános kulcsod hash-ja, nem pedig maga a nyilvános kulcs. A kvantumszámítógéppel rendelkező támadó a nyilvános kulcsból ugyan levezethetné a privát kulcsot, de a nyilvános kulcsot sem ismeri, mivel azt több kvantumrezisztens, egyirányú hash-eljáráson futtatták le.

Így a bitcoin bitcoin kvantumszámítógép-állóságának kulcsa a minden alkalommal új és új bitcoin-cím használata. A nyilvános kulcsod soha senki nem látja, amíg a tranzakcióhoz nem igényled. Ez a kis zseniális tervezési elem nem véletlen – mondta Andreas Antonopoulos bitcoin-evangelista.

A Bitcoin, kvantumszámítógépek témához kapcsolódó cikkeink:

Megoldással állt elő egy fejlesztő a kvantumszámítógépek bitcoinra jelentett fenyegetésére

A kvantumszámítógépek egy évtizeden belül feltörhetik a bitcoin algoritmusát

Milyen veszélyt jelentenek a kvantumszámítógépek a Bitcoinra?

A Honeywell bejelentette a világ leggyorsabb kvantumszámítógépét

Címlapkép: Kvantumfizika-fantázia, Pixabay.com