Veszik az internetes forgalmat a kriptovaluta tőzsdék?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A DeCrypt friss cikke szerint az olyan tőzsdék, mint az OKEx jóval több internetes forgalmat kap azokról az oldalakról, amik fizetnek, ha a felhasználók átkattintanak onnan. Az ilyen trükkökre azért lehet szükség, mert a nagy indexoldalak, lásd a Binance által felvásárolt CoinMarketCap-ot (CMC), figyelembe veszi az oldalrangsorolásnál az adott tőzsde látogatottságát is.

A feltételezésre a CMC konkurens CoinGecko indexoldal jutott kihangsúlyozva, hogy az OKEx jóval alacsonyabb kereskedési volument generált az év második negyedévében mialatt a webes látogatottsága 239%-kal emelkedett. Egy tőzsde esetében ez furcsa, hiszen a magas látogatottságnak korrelálnia kellene a rajta lebonyolított kereskedelmi forgalommal.

A SimilarWeb nyilvános adatai alapján az OKEx webes látogatottságának komoly hányada fizetős közvetítőoldalakról eredhet.

Forrás: Jin, Twitter

A legnagyobb ilyen fizetős közvetítőoldal az Adbtc, ami bitcoint fizet a felhasználóknak, ha oldalakra kattintanak. Az Adbtc-nek saját adatai alapján 78 000 aktív felhasználója van és 930 000 megtekintést generált a rajta regelt 160 honlapnak egy nap alatt. De hasonló modellt működtet a Coinpayu, Cointiply és Adeth is, az első említett nyilvánosan hirdeti is, hogy együtt dolgozik az OKEx-xel. Mind a négy említett oldal kriptóval jutalmazza felhasználóit, ha például közvetítőlinkkel regisztrálnak egy tőzsdére, walletre vagy különböző online feladatok elvégzéséért, mint a tőzsdék oldalainak meglátogatásáért is.

Hogy mi a valóságalapja a vásárolt forgalomnak az OKEx esetében, az még kérdéses, mert Jay Hao, az OKEx CEO-ja kitérő választ adott és inkább arra helyezte a hangsúlyt, hogy nem kellene megbízható mérőszámnak venni a tőzsdék esetében az internetes forgalmat, és helyette inkább a piaci volatilitásra érdemes koncentrálni, ami jobban indukálja egy tőzsde eredményességét.

A CoinGecko egyébként a Binance esetében is mért egy kis fizetett forgalmat, de nem akkorát, mint az OKEx esetében. Bobby Ong, a CoinGecko vezetője kiemelte, hogy arról is szó lehet, hogy ezek a forgalomterelő oldalak a tőzsdék jóváhagyása nélkül regeltek az oldalukra és a saját közvetítőlinkjeiket promótálják oldalaikon hozzátéve, a SimilarWeb forgalomadatait sem szabad szentírásnak venni, mert gyakran tévesek (ezt a BitcoinBázis szerkesztősége is megerősítheti, mert folyamatosan alacsonyabb havi látogatottságot publikál, mint valójában).

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.