Vigyázz, mit posztolsz a közösségi médiákon kedvenc kriptóidról, mert ráfizethetsz

Az Európai Unió (EU) kriptovaluták szabályozását célzó törvényjavaslata figyelmezteti azokat, akik befolyásolni próbálják bizonyos kriptovaluták helyzetét (például különböző közösségi médiákon fejezik ki véleményüket olyan valutáról, amiből vásároltak, majd ebből profitálnak). Az így eljáró személyeket piaci manipulációval vádolhatják.

Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága által október 10-én jóváhagyott, a kriptoeszközök piacairól szóló törvényjavaslat (Markets in Crypto Assets, MiCA) várhatóan néhány további akadály leküzdése után kerülhet törvényi szabályozásra.

Patrick Hansen, a stabilcoin-kibocsátó Circle EU-stratégiáért és politikáért felelős igazgatója szorosan követte a törvényjavaslat elfogadásának folyamatát. Egy november 1-jei tweetjében felhívta a figyelmet egy olyan bekezdésre, amely a megfelelő tisztázás nélkül tett nyilvános megjegyzésekre utalt.

A Hansen által kiemelt szakasz úgy szól, hogy a kriptoeszközökről való véleménynyilvánítás, miután azokba beruháztak, és ennek az összeférhetetlenségnek nyilvánosságra hozásának megkerülése piaci manipulációnak minősülhet.

A szakasz része a MiCA törvényjavaslatban szereplő intézkedéseknek. Ezen szabályok célja “a kriptovaluta-eszközökkel kapcsolatos bennfentes kereskedelem, a bennfentes információk jogellenes nyilvánosságra hozatala és a piaci manipuláció megelőzése, a kriptovaluta-eszközök piacainak integritásának biztosítása érdekében”.

A rendelkezés megosztó véleményeket szült a közösségi médiákon. Sokan helyeslik a javaslatot, és úgy vélik, ez segítheti a scammerek kiszűrésének folyamatát. Egy, a törvényjavaslatot támogató személy megjegyezte: “Bizonyos projektek reklámozása, és a felelősség vállalásának hiánya az általuk okozott veszteségekért. Itt az ideje, hogy ezek az influencerek megkapják, amit érdemelnek.”

Mások azonban a “free speech”, azaz a szólásszabadság megtagadása jelének tekintik a javaslatot.