A világ legnagyobb buborékja: 184 billió dollár a globális adósság

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) számításai szerint a világ adóssága elérte a 184 billió dollárt, ami akkora összeg, mintha a Föld minden egyes lakosa tartozna 25 000 000 forinttal (86 000 USD). A szám dupla akkora, mint a világátlag egy főre jutó jövedelem.

Ebből a 184 billióból 21-ért, a teljes globális adósság 11.4 százalékáért, az Egyesült Államok felel. A világ eladósodottsága pedig folyamatosan nő legyen szó vállalati, jelzálog vagy éppen diákhitelről. Szakértők szerint előbb-utóbb robbanni fog a bomba.

Hogyan jutott el a globális adósság ilyen extrém magas szintre

Ha csak az Egyesült Államok gazdaságát vesszük, akkor az elmúlt években a pénzpiacok nem is zártak olyan rossz évet. 2017 volt a Dow Jones történetének egyik legerősebb éve, 19 762 pontról 25 000 fölé emelkedett, ami 26%-os emelkedést jelent.

Az ilyen bikás momentumok nem múlnak el nyom nélkül és a gazdaság erejében bízva, megnőtt a hitelfelvételi kedv mind a lakossági, mind a vállalati szereplők körében. A részvénypiacok húzták magukkal a gazdaság többi részét is, amire a lakosság még nagyobb fogyasztásba kezdett és újra rekordra nőttek a jelzáloghitelek, illetve a bankkártya tartozások, ami ez év januárban először Amerikában meghaladta az 1 billió dollárt.

E hónapban pedig az amerikai diákhitelek nagysága ütött új rekordértéket.

November óta a Dow Jones és S&P 500 vezető részvényei se muzsikálnak olyan fényesen mint korábban, és 10 – 30 százalék körül vesztettek értékeikből. Voltak olyan napok az évben, mikor a globális gazdaság vállalatai többet buktak egy nap alatt mint a teljes kriptopénz piaci kapitalizáció.

A CNBC-n nyilatkozó szakértő szerint:

A válasz attól függ, hogy mennyi ideje van a hitelciklusnak, mennyi időnk van, amíg a kamatláb emelések olyan szintre jutnak, hogy az már a gazdasági aktivitás kárára megy. Ha azon a véleményen vagyunk, hogy a kamatlábak már most túl magasak a gazdaságra nézve, akkor a recesszió valamikor a következő évben várható, és akkor azt mondanám, nagy probléma előtt állunk.

10 év után lassan ugyanott vagyunk, ahonnan elindultunk, és a világ a szigorúbb pénzügyi szabályozási környezete ellenére sem tanult korábbi hibáiból.

Borítókép: Valeriy Kot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük