Világgazdasági Fórum: a blokklánc a pénzügyi világ jövője

A Világgazdasági Fórum legújabb jelentése szerint a blokklánc a pénzügyi világ jövője, amelyre az új folyamatok és infrastruktúrák épülnek majd.

CEX.IO Bitcoin Exchange

Talán ez a blokklánc létezésének eddigi legnagyobb jelentőségű nyílt támogatása. Giancarlo Bruno, a pénzügyi szolgáltatók iparágának vezetője a Világgazdasági Fórumon nyilatkozta:

„A blokklánc nem fog sokáig a pénzügyi szektor küszöbén maradni, hanem elég hamar annak mozgatórugójává fog válni.”

Miért pont a blokklánc a pénzügyi világ jövője?

A blokkláncot különleges jellemzői teszik kifejezetten érdekessé a pénzügyi szolgáltatók számára. Egy olyan platformot teremt, amiből aztán más technológiák is tudnak építkezni. Christopher Franko, a Borderless.tech alapítója teljes mértékben egyetért azzal, hogy a blokklánc hamarosan uralni fogja a pénzügyi világot:

„A Santander jelentései azt mutatják, hogy 2022-ig azok a bankok, amelyek átállnak a blokklánc technológia alkalmazására, akár 20 milliárd dollárnyi költségcsökkentésre lehetnek képesek. Hogy ez meglátszik-e a banki ügyfelek díjainak csökkentésében, az egyelőre még kérdéses. Mindenesetre az ekkora nagyságú potenciális nyereség erőteljes ösztönzőként hat a bankokra, hogy foglalkozzanak a blokklánc technológiával valamilyen formában. Ezáltal pedig akaratlanul is jóváhagyásukat adják a technológiához.”

A blokklánc mögötti úgynevezett elosztott blokklánc jövőfőkönyvi technológia (DLT, distributed ledger technoology) kapta a jelentésben a legnagyobb figyelmet. „Ez a rendszer egyszerűséget és hatékonyságot hozhat az új pénzügyi infrastruktúra folyamatainak” – írja a jelentés.

Ennek azonban ellentmond az az általános vélekedés, miszerint a blokklánc valódi értékét az adja, hogy a matematikához hasonlóan semleges. Mivel minden résztvevő fél látja a blokkláncon végbemenő tranzakciókat, így sokkal kevesebb visszaélésre ad lehetőséget.

A Világgazdasági Fórum jelentésével kapcsolatban azt is érdemes megemlíteni, hogy az eddigi évekhez hasonlóan idén esett szó magáról a bitcoinról. Ez annak köszönhető, hogy a jelentés készítői nem akartak különbséget tenni az ethereum, a bitcoin vagy más blokklánc technológián alapuló kriptovaluta között.

Ez az általános vélekedés nem számít meglepőnek. A pénzügyi intézmények, habár kifejezetten lelkesednek a blokklánc technológiáért, próbálnak távolságot tartani a sötét web fizetőeszközeként számon tartott bitcointól.

Az idei komoly visszaélések sem segítettek a megbízhatóság erősítésében, egyértelműen látszik a rendszer sérülékenysége. A jelentés alapján tisztában vannak vele, hogy „a blokklánc nem egy csodaszer, hanem a sok technológiai újítás egyike, amik hamarosan egy új pénzügyi rendszer alapjait képezik majd”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük