2016 eddigi legnagyobb kibertámadásai

A hét eleji Bitfinex elleni támadás alkalmából vessünk egy pillantást 2016 eddigi legnagyobb kibertámadásai egyre bővülő listájára.

Shapeshift és a belső ellenség

Tavasszal a Shapeshift ellen sorozatban három támadást is intéztek. A három támadást március 14. és április 9. között hajtották végre, és összesen mintegy 100 ezer dollárnyi bitcoint, ethert és litecoint sikerült ellopni.

A Shapeshift az egyik alkalmazottját vádolta, akit azonnal ki is rúgtak, azonban előbb sikerült a felhasználók biztonsági információit hackereknek eladnia.

Gatecoin: adományokból fejlesztés

A Gatecoin elleni májusi támadás során 185 bitcoint és 250 ethert loptak el, kb. 2 millió dollár értékben. Az eset súlyosságát mutatja, hogy ez a veszteség a Gatecoin felhasználói számláin lévő összeg körülbelül 15%-át tette ki.

Az ellopott összeg visszafizetésére a Gatecoin adománygyűjtő kampányt indított, amely során egy japán befektető fél millió dollárt, a Poloniex tőzsde pedig 5000 ethert ajánlott fel. Ezeket részben egy jobb biztonsági rendszer felállítására és új szakemberek alkalmazására fordították.

Steemit: út az innovációhoz

A blokklánc alapú Steemit közösségi média idén július 14-én esett áldozatul egy hacknek.

Ahogy azonban néhány nappal később megmagyarázták, sem a blokkláncot, sem a szervereket nem sikerült feltörni. A weboldalukon keresztül érkezett a támadás, ami minden nagy cég esetében komoly sebezhetőséget jelent.

Érdekes, hogy az összes tranzakció, köztük a lopás is látható volt a blokkláncon mindenki számára. Később a Steemit egy hagyományos négyszintű belépési rendszert vezetett be.

2016 eddigi legnagyobb kibertámadásai - legó katonák - hekkerek - illusztráció

DAO: az Ethereum kettébomlása

A decentralizált Ethereum-alapú befektetési alapot június 17-én törték fel. 2016 eddigi legnagyobb kibertámadásai között egyértelműen ott szerepel a DAO elleni támadás, ahol a sajátos belső működés miatt a tolvaj még 27 napig nem férhetett hozzá az összeghez.

Egy csapat fejlesztő először 72 millió ethert mentett meg, majd a hard fork következtében még  40 millió dollárnyi ethert sikerült egy okosszerződésben visszaszerezni.

Mivel azonban nem mindenki volt boldog ettől a megoldástól, a blokklánc megsértéseként fogták fel a beavatkozást, és így megalakult az Ethereum Classic, a hard fork előtti állapotokat tükröző blokklánc.

Bitfinex: egyelőre sok a kérdés

Augusztus 2-án a Bitfinex közel 120 ezer bitcoin ellopásáról számolt be, ami rövid időre az árfolyamot is a mélybe zúdította.

Zane Tackett bevallása szerint a hacker megszerezte az azonosító kulcsát, amellyel további ellenőrzések nélkül engedélyezte a BitGo a kifizetéseket. Azonban a Bitfinex még próbálja kideríteni, hogy hogyan sikerült a limiteknél nagyobb összegek átutalását is jóváhagyni.


Az eddigi támadások alapján az látszik, hogy habár kétségkívül léteznek kijátszható biztonsági rések a kriptovaluták világában, egyelőre a bizalom feléjük rendületlen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük