Emelt áron kaphatnak villamosenergiát a kriptobányászok Oroszországban

A kriptobányászatra vonatkozó közelmúltbeli kínai tiltások miatt sokan szedték a sátorfájukat, és Oroszországba vagy más szomszédos országba költöztek. Ez azonban komoly energiaellátási problémákat idézett elő ezekben a régiókban. Oroszországban új tarifát vethetnek ki a kriptobányászokra.

Oroszország a megnövekedett kriptobányászati tevékenységek miatt új problémával szembesült. Az országba megállás nélkül érkeznek a Kínából kipaterolt kriptobányászok, aminek hatására a villamosenergia-hálózat komoly problémákkal küzd. Ezért Nyikolaj Sulginov energiaügyi miniszter nemrég azt mondta, hogy meg akarja akadályozni, hogy a kriptopénz bányászok ugyanolyan áron jussanak áramhoz, mint a többi fogyasztó.

A nemrégiben megrendezett Orosz Energiahéten újságírókkal beszélgetve Shulginov azt nyilatkozta, hogy “az áramellátás megbízhatóságának és minőségének fenntartása érdekében szükségesnek tartjuk kizárni a bányászok áramfogyasztását a lakossági tarifák mellett”. A minisztérium szerint nem alakulhat ki olyan helyzet, hogy a kriptovalutát bányászók ugyanannyit fizessenek az áramért, mint a lakosság. Az irkutszki kormányzó hozzátette, hogy a földalatti “fekete” bányászok megterhelik az elektromos hálózatot, és a probléma egyre nagyobb méreteket ölt.

Sulginov hozzátette, hogy “lehetetlen, hogy a bányászok kihasználják a helyzetet a lakosság rovására”.

Az orosz elektromos hálózatot a kriptobányászok leterhelik

Egy kapcsolódó nyilatkozatban Igor Kobzev, az Irkutszki terület kormányzója a földalatti illegális kriptobányászokra hivatkozva könyörgött az üzemanyag- és energiakomplexum miniszterelnök-helyettesének, Alekszandr Novaknak. A kormányzó elmondta, hogy aggódik amiatt, hogy ezek a tevékenységek megterhelik az energiahordozókat, és egyre nagyobb a balesetek kockázata az erőművekben.

Az Irkutszki terület régió jelenleg a legalacsonyabb villamosenergia-díjakkal rendelkezik az országban, ami vonzó célponttá teszi a kínai bányászok számára. Kobzev szerint ez azt eredményezte, hogy a régió energiafogyasztása a 2020-as számokhoz képest 159%-kal ugrott meg.

A kormányzó az Instagram-oldalán hozzátette, hogy az illegális bányászok “szégyentelenül kihasználják, hogy a régiónkban alacsonyak az áramdíjak. Ebből pénzt csinálnak”.

A kormányzó rámutat olyan esetekre is, amikor a földalatti bányászatok miatt a teljes elektromos hálózat veszélybe került. Az egyik ilyen eset Markovban történt, ahol a lakosok a tél közepén hosszabb időre áram nélkül maradtak. Az ilyesmi Kobzev szerint “szükségállapothoz vezethet”.

Kobzev azzal zárta mondandóját, hogy az egyik javaslata az, hogy a bányászatot, mint vállalkozási tevékenységet törvénybe iktassa az ország. Ebben az esetben a bányászoknak magasabb energiadíjat kell fizetniük a lakosságnál.