Virtuális SIM-kártyákat (vSIM) tervez bevezetni egy amerikai távközlési cég

Az amerikai Verizon távközlési cég blockchain technológiai megoldást alkalmazna virtuális SIM-kártyák generálásakor.

A társaság szeptember 10-én kapta meg a szabadalmat rá az amerikai szabadalmi és védjegyhivataltól. A virtuális SIM-kártya fő értékkínálata, hogy idejétmúlttá teszi a fizikai SIM-kártyákat.

A szabadalomban leírják hogyan lehet a fizikai SIM-kártyát szoftveralapúval helyettesíteni úgy, hogy a virtuális SIM-nél (vSIM) a titkosításról a blokklánc technológia gondoskodik.

A mobilhálózati eszköz felhasználói fiókot hoz létre egy vagy több vSIM tárolására és a fiókhoz társított hálózati szolgáltatásoknak.

A hálózati eszköz ezután blokklánc-rekordot készít, amely tartalmazza a vSIM tanúsítványát a hálózati szolgáltatásokhoz és egy nemzetközi mobil előfizetői azonosítót (IMSI). Az IMSI az a szám, ami egyedileg azonosítja a mobilhálózat összes felhasználóját. A vSIM tanúsítvány ezután kapcsolódik a felhasználói fiókhoz és aktiválható lesz az ügyfél mobilkészülékén.

A blokklánc hálózat csomópontjai vezetnék a nyilvántartást a Verizon vSIM-kártyáihoz kapcsolt adatokról. Ezzel kivédhető lenne a kártyák rosszindulatú manipulációja úgy, hogy az időbélyegzővel ellátott adatokat kriptográfiailag védett blokkokban tároljak. A vSIM blokkláncon lévő adatokat merkle-fa struktúrában tárolnák a hatékonyság érdekében és annak biztosítása érdekében, hogy a blokkok sértetlenek és megváltoztathatatlanok maradhassanak.

A vSIM-kártyát a szabadalom szerint hozzá lehet rendelni bármelyik felhasználói fiókhoz és migrálható az eszközök között. A Verizon tervei szerint ideiglenesen hozzárendelhető lesz más felhasználókhoz is.

A vSIM biztonsági tárolásáról a mobilszolgáltató gondoskodna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük