Virtuális valutákkal kapcsolatos pénzmosás: az Interpol is nyomoz

Az Europol és az Interpol virtuális valutákkal kapcsolatos pénzmosás és hasonló ügyekkel foglalkozó közös munkacsoportot állított fel.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben. Kattints a bitcoin ATM-ek listájáért.

HashFlareA munkacsoportot három bűnüldözési ügynökség szakértői alkotják: az Europol, az Interpol és a Bázeli Irányítási Intézet. Céljuk a virtuális valuták pénzmosási eszközként való alkalmazásával kapcsolatos információk gyűjtése és elemzése.

Emellett a csoport célja a pénzmosással kapcsolatos tájékoztatás is, ezért évente workshopokat és találkozókat szerveznek ebben a témában.

Az eddig is egyértelmű volt, hogy a különböző országok szervezetei profitálhatnának az információ- és tudásmegosztásból. Hiszen a kriptovaluták magas szintű anonimitást biztosítanak a felhasználóknak, így a bűncselekmények felderítése is kihívást jelent.

Az Europol állítása szerint köztudott, hogy a digitális valutákat pénzmosási célokra és terrorizmus finanszírozására is használják.

„A virtuális valutákban tárolt vagy azokon keresztül továbbított összegek nyomon követése új kihívásokat támaszt a nyomozók és ügyészek számára. De a gyanús pénz lefoglalása vagy elkobzása is hasonlóan bonyolult művelet.”

Az Europol közleményében ugyanakkor elismerte, hogy a pénzmosási ügyeknek csak nagyon kis része kapcsolódik a kriptovalutákhoz. Ugyancsak nem tettek különbséget a bitcoin és egyéb altcoinok között, bár gyaníthatjuk, hogy népszerűsége miatt legnagyobb arányban bitcoinnal kapcsolatos ügyeket vizsgálhatnak.

Vajon tényleg a virtuális valutákkal kapcsolatos pénzmosás jelenti a legnagyobb veszélyt?

Virtuális valutákkal kapcsolatos pénzmosás ügyében nyomoz az InterpolA Bank of England (BoE) 2015-ös elemzése alapján úgy tűnik, a virtuális valuták okozta pénzmosási veszély viszonylag alacsony. Ezzel szemben a bankok jelentik a legnagyobb kockázatot a pénzmosás elősegítése terén.

A BoE állítása szerint kevés bizonyíték található arra, hogy a digitális valutákat már integrálták a szokásos pénzmosási módszerek közé. Ugyancsak arra sem találtak számottevő bizonyítékot, hogy a terrorizmus támogatására (források gyűjtésére, költségek fedezésére vagy más tranzakciókra) kriptovalutákat alkalmaznának.

Az Európai Tanács még 2016-ban tervezi a virtuális valuták szabályozásának bevezetését. Ennek oka éppen a terrorizmus finanszírozásának visszaszorítása lenne. Az Interpol részvételével pedig az erőfeszítések Európán túl is kiterjedhetnek.

Az egyelőre kérdéses, hogy az új munkacsoport milyen mértékben fog együttműködni az EU által tervezett bitcoin felügyeleti szervvel a jövőben.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.