Virtuális valutákkal kapcsolatos pénzmosás: az Interpol is nyomoz

  •  
  •  
  •  
  •  

Az Europol és az Interpol virtuális valutákkal kapcsolatos pénzmosás és hasonló ügyekkel foglalkozó közös munkacsoportot állított fel.

HashFlareA munkacsoportot három bűnüldözési ügynökség szakértői alkotják: az Europol, az Interpol és a Bázeli Irányítási Intézet. Céljuk a virtuális valuták pénzmosási eszközként való alkalmazásával kapcsolatos információk gyűjtése és elemzése.

Emellett a csoport célja a pénzmosással kapcsolatos tájékoztatás is, ezért évente workshopokat és találkozókat szerveznek ebben a témában.

Az eddig is egyértelmű volt, hogy a különböző országok szervezetei profitálhatnának az információ- és tudásmegosztásból. Hiszen a kriptovaluták magas szintű anonimitást biztosítanak a felhasználóknak, így a bűncselekmények felderítése is kihívást jelent.

Az Europol állítása szerint köztudott, hogy a digitális valutákat pénzmosási célokra és terrorizmus finanszírozására is használják.

„A virtuális valutákban tárolt vagy azokon keresztül továbbított összegek nyomon követése új kihívásokat támaszt a nyomozók és ügyészek számára. De a gyanús pénz lefoglalása vagy elkobzása is hasonlóan bonyolult művelet.”

Az Europol közleményében ugyanakkor elismerte, hogy a pénzmosási ügyeknek csak nagyon kis része kapcsolódik a kriptovalutákhoz. Ugyancsak nem tettek különbséget a bitcoin és egyéb altcoinok között, bár gyaníthatjuk, hogy népszerűsége miatt legnagyobb arányban bitcoinnal kapcsolatos ügyeket vizsgálhatnak.

Vajon tényleg a virtuális valutákkal kapcsolatos pénzmosás jelenti a legnagyobb veszélyt?

Virtuális valutákkal kapcsolatos pénzmosás ügyében nyomoz az InterpolA Bank of England (BoE) 2015-ös elemzése alapján úgy tűnik, a virtuális valuták okozta pénzmosási veszély viszonylag alacsony. Ezzel szemben a bankok jelentik a legnagyobb kockázatot a pénzmosás elősegítése terén.

A BoE állítása szerint kevés bizonyíték található arra, hogy a digitális valutákat már integrálták a szokásos pénzmosási módszerek közé. Ugyancsak arra sem találtak számottevő bizonyítékot, hogy a terrorizmus támogatására (források gyűjtésére, költségek fedezésére vagy más tranzakciókra) kriptovalutákat alkalmaznának.

Az Európai Tanács még 2016-ban tervezi a virtuális valuták szabályozásának bevezetését. Ennek oka éppen a terrorizmus finanszírozásának visszaszorítása lenne. Az Interpol részvételével pedig az erőfeszítések Európán túl is kiterjedhetnek.


>>>Biztonságos böngészés sütik és reklámok nélkül? Próbáld ki a Brave-t!

Az egyelőre kérdéses, hogy az új munkacsoport milyen mértékben fog együttműködni az EU által tervezett bitcoin felügyeleti szervvel a jövőben.


  •  
  •  
  •  
  •  
Crypto.com referral bankkártya MCO Card.png - Ne maradj ki

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.