Vitalik Buterin: A techcégek hidegháborúja jót tesz a kriptónak

Az NFX kockázati tőkealap egy partnerének, Morgan Bellernek adott interjújában Vitalik Buterin az Ethereum társalapítója a kínai technológiáról, az amerikai kivételességről és a kriptóról beszélt.

Az interjúban kifejtette, hogy az emberek gyakran túlbecsülik Kínát, azzal érvelve, hogy az Egyesült Államok a kínai technológiai vállalatok követésére törekszik, és ezzel kiszolgáltatottá teszi őket más szereplőkkel szemben. Ez a konfliktus lehetőséget teremthet a kriptopénzek térhódítására a jövőben.

A vámoktól és illetékektől kezdve a tiltásokig, a globális technológiai ipar az USA és Kína közötti fokozódó hidegháború középpontjában áll.

Az Ethereum társalapítója a következőképpen vélekedik a kínai technológiai vállalatok elleni amerikai háborúról:

“Határozottan igaz, hogy a konfliktusok nagy része, még ha összességében negatív is az emberiség számára, a kriptónak jót tesz”.

Mindannyian látjuk, hogy az új hidegháború fokozódik – az egyik oldalon már a fáradó amerikai harcosok vannak Kína növekvő hatalmával szemben. Az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti első hidegháborúval ellentétben a második hidegháborúnak globális szempontból sokkal nagyobb hatása lesz.

A kibertérben fogják megvívni, azaz bitek és bájtok háborúja lesz, amit a tömeges adatgyűjtés és állandó megfigyelés fog jellemezni. Az elmúlt négy évben Trump adminisztrációja következetesen megtette a lépéseket, kitiltotta a kínai technológiai óriásokat a biztonsági veszélyekre hivatkozva, melyekre a kínai kormány is reagált.

Buterin úgy véli, hogy a kormányok koncentrált hatalma felborít minden kísérletet az ország érdekeinek érvényesítésére.

A tiltások és a kivetett tarifák nem védhetik meg az amerikai állampolgárokat a biztonsági fenyegetésektől és a munkahelyek elvesztésétől.

A decentralizációban látja Buterin a jövőt

Ragaszkodik ahhoz az elgondoláshoz, hogy a decentralizáció teheti jobbá az életünket. “És itt jön be a képbe a kripto, mert a decentralizáció az egyetlen módja annak, hogy hitelesen meggyőzd az embereket arról, hogy valóban érdekel az emberek védelme.” – nyilatkozta Buterin.

Azt is hangsúlyozta: „Az ok, amiért ez igaz lesz, hogy A és B egyaránt tudja, hogy A és B jelentik egymásra a legnagyobb fenyegetést, és ezért meg fogják ölni egymást. Így a legvalószínűbb, hogy a C-k kerülnek ki győztesen ebből a háborúból.”

Egy klasszikus logikai példát hozott, amely három emberről szól egy harcban. Elmagyarázta, hogy egy olyan versenyben, ahol az első személy (A) ügyesebb, mint a második (B), a második (B) pedig ügyesebb, mint a harmadik (C), akkor valószínű, hogy az utóbbi fog győzni. Az első két fél valószínűleg megpróbál megszabadulni egymástól, könnyű utat hagyva a harmadik fél számára – a mi esetünkben a kriptovaluta számára.

Az eredményektől függetlenül most a digitális gyarmatosítás soha nem látott korszakába lépünk. Abba a korszakba, ahol az irányítás valószínűleg fokozatosan elmozdul a kormányok kezéből. A kriptovaluták erős növekedése és hatalomra kerülése várható az elkövetkező időkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.