Vitalik Buterin: Augusztusban végre elindul az Ethereum 2

Vitalik Buterin és más Ethereum fejlesztők is megerősítették, hogy idén augusztusban végre elindulhat az Ethereum 2 hálózat. A nagy Ethereum Merge, vagyis a különböző teszthálózatok végleges egybeolvadása a blokklánc 7 éves történetének eddigi legfontosabb eseménye lehet. A jelentősége talán még annál is nagyobb lesz, mint magának az eredeti Ethereum blokklánc megszületésének. A fejlesztők megerősítették, hogy minden igyekezetükkel azon vannak, hogy minél előbb bekövetkezhessen a fejlesztés élesítése. Ennek ellenére azért nem árt óvatosan kezelni a bejelentést, hiszen már évek óta húzódik a hálózat beüzemelése.

Számolni sem lehet, hányszor lett már elhalasztva az indulás

A hálózat beüzemelésében kulcsfontosságú szerepet tölt be az úgynevezett “difficulty bomb”, vagyis “nehézségi bomba”. Ez a nehézségi bomba Vitalik Buterin elmondása szerint az Ethereum 2 beüzemelése előtt lesz ráeresztve a hálózatra. Ez az algoritmus szándékosan fogja egyre jobban lassítani a blokkláncot, gyakorlatilag azért, hogy mindenkit átkergessen az új PoS alapú láncba. A nehézségi bomba működésével kapcsolatban azonban a tesztek során felmerültek problémák, ami miatt korábban többször is csúszott az egész váltás ütemterve. Az új hálózat élesítésének hivatalos “fix” dátuma eredetileg június volt, de már korábban egyértelművé vált, hogy ez a dátum végül is nem fog összejönni.

Az új Ethereum blokklánc az ígéretek szerint százszor vagy akár ezerszer is gyorsabb lesz a réginél. Vitalik Buterin azért most is hagyott kiskaput az Ethereum 2 céldátumával kapcsolatban, ugyanis újságírói kérdésekre végül kibökte, hogy amennyiben további problémák merülnek fel, úgy szeptember vagy október is lehet a végleges céldátum. Más fejlesztők azonban nála optimistábbak, többen ugyanis bizonyosra mondták, hogy augusztusra végre sikerül leküzdeni minden akadályt. Igaz, mindezen bejelentések a pesszimisták kételkedéseit továbbra sem fogják eloszlatni, hiszen már több, mint egy éve mondogatják, hogy “már tényleg csak néhány hónap” és itt az új PoS alapú blokklánc. Közben azonban egyre égetőbbé vált végre ténylegesen elérni a kitűzött célokat, hiszen egyre jobban erőre kaptak olyan potenciális versenytársak, mint a Cardano vagy a Solana blokklánc, amelyek már jelenleg is a PoS algoritmust alkalmazzák. Igaz a funkcionalitásukban rejlő lehetőségek száma és a felhasználói bázisuk továbbra is jelentősen elmarad az Ethereumétól.