A Cardano 10%-kal növeli a blokkméretet, ezzel felgyorsítja a tranzakciók feldolgozását

A közelgő Vasil hard fork mellett, amely jelentősen megnöveli a tranzakciós átviteli sebességet, a Cardano (ADA) mögött álló fejlesztői csapat keményen dolgozik azon, hogy még tovább növelje a hálózat teljesítményét. Április 25-én jelentették be, hogy 10%-kal, azaz 8KB-val növelik a blokklánc mainnet blokkméretét.

Cardano frissítés

Egy sor későbbi tweetben a fejlesztőcsapat elmagyarázta, hogy mi ez a frissítés és mit jelent a teljes ökoszisztéma számára. Egyszerűen fogalmazva, a jelenlegi blokkméret 80KB, és a frissítés ezt további 8KB-val 88KB-ra növeli.
A blokkok méretének növelése azt jelenti, hogy több tranzakciót lehet minden egyes blokkba feldolgozni. Ez tehát növeli a hálózat kapacitását, és ezzel együtt csökkenti a tranzakciós időt.

Mit jelent ez a Cardano számára?

A Cardano blokklánc skálázási tervével összhangban ez a blokkméret növekedés nagyban javítani fogja a hálózat teljesítményét. Ezzel tovább növelve annak áteresztőképességét és a ráépített decentralizált alkalmazások (DApps) teljesítményét – magyarázta a fejlesztőcsapat. A frissítés telepítése után a csapat azt tervezi, hogy legalább öt napig figyeli a hálózat teljesítményét, hogy meghatározzák a következő növelési pontot. Mint mondták:

“A Cardano az elmúlt hónapokban fenomenális növekedést ért el, amihez a teljesítmény javítása is elengedhetetlenné vált. A tranzakciós volumen közelmúltbeli hatalmas növekedése miatt nagyon gondosan figyelemmel kísérjük és folyamatosan optimalizáljuk a Cardano hálózat teljesítményét.

Tervezett és korábbi frissítések

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a Cardano csapata júniusra ütemezte a Vasil hard forkot, amelynek célja a protokoll növelése és a tranzakciók áteresztő teljesítményének a jelentős növelése, és ezzel együtt a volumen és a likviditás javítása.

Ezzel párhuzamosan a hálózat nemrég elindította a Cardano ERC-20 konvertert is. Ez bevezette az ERC-20 tokenek migrációjának támogatását a platformjára, és bővítette “a felhasználási esetek sokféleségét az alkalmazásfejlesztők és a vállalkozások számára“.

A blokklánc egyéb közelmúltbeli sikerei közé tartozik, hogy először lépte túl a platform a 2000 okosszerződés számot. Emellett egy hónap alatt közel 100 000 tárcát adtak hozzá a felhasználók, és 400 új, rá épülő projektet regisztráltak a fejlesztők.

Eközben a hálózat natív kriptopénzével, az ADA-val az elmúlt hetekben eléggé mínuszban kereskedtek: az árfolyam 24 óra alatt 2,91%-ot, a hét folyamán pedig 3,81%-ot esett. Jelenleg 0,8656 dollár környékén jár a cikk írásakor. Április elején a kriptoközösség arról beszélt, hogy a a Cardano natív tokenjével a hónap végére 1,35 dolláron fognak kereskedni. Hogy a mostani fejlemény híre segít-e az árfolyamnak felfelé mozdulni és elérni a kívánt árfolyamcélt, azt még nem tudni.