Vitalik Buterin szerint a Bitcoin Cash egy tévedés

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin elismerte, hogy a Bitcoin Cash kudarcot vallott.

Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója egy hosszú Twitter-szálon utólag tekintett vissza korábbi jóslataira. Egyik tweetjében Buterin azt írja, hogy a vezető Bitcoin fork egy lázadó gondolkodásmódból kiinduló tiltakozó mozgalomra összpontosított, így hiányzik a koherens előrelépés belőle.

A Bitcoin Cash 2017 augusztusában indult a bitcoin alternatívájaként. Alapvető célja volt, hogy a nagyobb blokkmérete miatt képes legyen a nagyobb tranzakciós volumenre és alacsonyabb díjak támogatására.

Miután a Bitcoin Cash kezdeti sikereket ért el, és 2017 november közepén sikerült felülmúlnia az Ethereumot a piaci kapitalizációja alapján, Buterin Twitter-üzenetében közölte, hogy a vitatott hard fork a Bitcoin név „jogos versenytársaként” lépett fel.

Visszatérve a jelenbe: a Bitcoin Cash jelenleg a piaci kapitalizáció alapján a 25. helyre csúszott vissza. Szembetűnő – 98%-os csökkenést mutat a BCH a Bitcoinnal szemben a 2017 novemberi csúcsa óta.

Vitalik Buterin jóslatai

Buterin felülvizsgálta néhány egyéb jóslatát is, amelyek közül néhányat csaknem egy évtizeddel ezelőtt tett.

A 27 éves kanadai-orosz programozó a 2017-ben piacon lévő drága Bitcoin díjakkal kapcsolatos vitatott megjegyzésére azt állította, hogy az Ethereum skálázási problémáinak fényében továbbra is fenntartja állítását. Buterin azt azonban elismerte, hogy a kezdeti proof-of-stake ütemterve nevetségesen téves volt.

Az Ethereum társalapítója azt jósolta, hogy bizonyos altcoinok még azelőtt nagyok lesznek, mielőtt népszerűvé válnának. Ne feledjük, ezt a kijelentését 2013-ban (!) tette Buterin. Ráadásul Buterin előre látta egy olyan decentralizált tőzsde megjelenését, mint az Uniswap: Erre a jóslatára különösen büszke. A programozónak azonban nem sikerült megjósolnia a nem helyettesíthető tokenek megjelentését, amelyek 2021-ben felforgatták az egész iparágat.

Forrás: U.Today