Megszületett a bitcoin cash – bitcoin hard fork után kettévált a blokklánc

Bár nem ez volt az első fork a kriptopénzek világában, valószínűleg eddig ez kapott a legnagyobb nyilvánosságot. Nézzük most meg mi is törént az augusztus 1-jén bitcoin hard fork napján.

Megszületett a bitcoin cash

Mint ahogy már korábban is beszámoltunk róla egy új altcoin, a bitcoin cash jött létre a bitcoin blokklánc szétválásával. Ez technikailag annyit jelent, hogy a bányászok egy része mostantól másik szoftvert használ a hálózaton.

A történelmi pillanat, 12:37-kor UTC idő szerint (magyar idő szerint kicsivel délután fél 3 után) a 478,558 számú blokknál történt. Ekkor kezdtek a bitcoin cash bányászok egy másik blokkláncon bányászni.

Megszületett a bitcoin cash a bitcoin hard fork után

Az első blokk kibányászása több ideig tartott, mint azt várták. Ennek oka egyrészt az volt, hogy a bitcoin cash nagyobb blokkokkal dolgozik –  ez is volt a projekt lényege. De ezen felül viszonylag kevés bányász csatlakozott az új szoftverhez, így azonos nehézségi fok mellett kevesebb volt az erőforrás, mint a bitcoin hagyományos blokkláncán.

Eltelt egy óra is, közben voltak akik már elkezdték megkérdőjelezni, hogy a bányászok egyáltalán át tudnak-e állni az új blokkláncra. A BitGo fejlesztője, James Lopp a Twitteren megnyugtatásul kiírta, hogy akár több óra is eltelhet az első blokk kibányászásáig.

Aztán végül 18:14-kor UTC idő szerint  (magyar idő szerint este negyed tízkor) a ViaBTC kibányászta az első blokkot a bitcoin új blokkláncán. Ebbe a blokkba összesen 6985 tranzakció fér be a Blockdozer adatai szerint.

Bitcoin hard fork utáni árfolyamok

A bitcoin hard fork után természetesen mindenki tűkön ült, hogyan alakul majd az árfolyama az új altcoinnak.

A bitcoin cash ára 0.10BTC-ről indult augusztus 1-jén este az első blokk kibányászásakor. Innen szédületes sebességgel indul meg felfelé az árfolyam, mely végül augusztus 2-án délután tetőzött. 24 órával az indulás után több mint 250%-ot erősödött bitcoin cash árfolyama, elérte a 0,28BTC-t is a CoinMarketCap adatai szerint.

Bitcoin Cash árfolyam

A legnagyobb növekedés az ázsiai piacnyitáskor volt tapasztalható. A majd az amerikai piac nyitásakor megkezdődött a korrekció és csökkenni kezdett az árfolyam. Jelenleg 0.15BTC körüli szinten kereskedik a bitcoin casht.

A bitcoin piaca tulajdonképpen nem érezte meg a hard forkot, az árfolyam nem változott jelentősen az utóbbi két napban. A hard fork előtt 2900 dollárig erősödött majd közveltenül előtte 2700 dollárig esett vissza. Az múlt két napban pedig ezen a szinten oldalazgat tovább.

Bitcoin árfolyam a bitcoin hard fork után

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük