Vitalik Buterin szerint veszélyben lehet a Bitcoin jövője

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin aggodalmainak adott okot a Bitcoin jövőjét illetően. A fejlesztő nemrégiben elmondta, hogy a Bitcoin díjrendszere és a Proof-of-Work mechanizmus az okai annak, amik nagyon sebezhetővé teszik azt a támadásokkal szemben.

Egy interjú során az alapító kifejtette, hogy a kriptovaluta feltehetőleg problémákkal fog szembenézni a jövőt illetően a díjfizetési modellje miatt. A Bitcoin jelenleg érméket oszt szét a bányászok között a hálózat biztonságáért tett fizetség gyanánt, viszont a 21 milliós korlát miatt végül csak a tranzakciós díjakra tud majd támaszkodni a biztonság megőrzése érdekében. Buterin szerint ebből adódóan ez problémát fog jelenteni, mivel a Bitcoinnak nem sikerül olyan szintű díjbevételre szert tennie, ami egy több billió dolláros rendszer biztonságához szükséges lenne.

A világ legismertebb kriptovalutája által generált díjak összege más protokollokhoz képest egy ideje már népszerű vitatárgy a közösségben. A Crypto Fees adatai szerint a Bitcoin az előző hét alatt 225 000 dollárt átlagolt, olyan szereplők mögött, mint az Aave és az Uniswap. Mégis a legnagyobb díjgenerátornak az Ethereum nevezhető, amely ugyanebben az időszakban mintegy 2,7 millió dollárt ért el.

Másrészt hozzátette, hogy a Bitcoint azért is félti, mivel a Proof-of-Work sokkal kevesebb biztonságot nyújt tranzakciós díjakra költött dolláronként, mint a Proof-of-Stake. Szerinte sebezhető egy 5 billió dolláros hálózat, amelyet 5 milliárd dollárból képesek megtámadni. Továbbá politikai szemszögből nézve a Proof-of-Workről való átállás kivitelezhetetlen lenne Buterin szerint.

PoW vagy PoS?

A vita, miszerint a blokkláncoknak Proof-of-Stake vagy Proof-of-Work mechanizmust kellene használniuk, már évek óta tart. Az Etherum leghangosabb ellenzői közül néhányan azzal érveltek, hogy a PoS mechanizmus a skálázhatóság javítására a biztonságot és a decentralizáltságot korlátozza. Buterin szerint azonban ezek az állítások helytelenek a részükről. Elmondta, hogy tévesen úgy vélik, hogy a PoW és a PoS kormányzási mechanizmusok, de az ő véleménye szerint azok konszenzusos mechanizmusok.

Az interjú során Buterin a kriptopiac elmúlt időszakáról is elmélkedett, megemlítve a legutóbbi bikapiacot, amelynek köszönhetően a kriptovaluták globális piaci kapitalizációja 2021 novemberében meghaladta a 3 billió dollárt. Másrészt elismerte, hogy habár az árak mindenhol csökkennek, elmondása szerint mégis ”a kriptó végre hasznosnak érzi magát.”